View Single Post
Staro 21.12.2016., 21:07   #3243
HCS
Premijum
Moj komp

HCS's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor shar Pregled postova
Uspoređuješ dvije različite arhitekture pa priča o mhz nema puno smisla niti je sve u taktu. AMD je gotovo uvijek imao niže taktove ali to nije značilo da su loši ili sporiji od nvidije, puno više čimbenika treba uzeti u obzir.

Zapravo ako gledamo neki prosječni max stabilni oc koji se postižu u odnosu na referentne taktove dolazimo do brojke od ~22% za obje strane. To što kartice dolaze sa tvorničkim oc-om naizgled smanjuje koliko ti možeš povući slider u desno (pogotovo na pascalu zbog boosta3.0) no to je nebitno jer je konačni rezultat jednak.

Čak i da iduća serija AMD grafa koristi istu arhitekturu a uspiju izvući osjetno veće taktove, problem postaje memorija koju je i sada moguće pretvoriti u bottleneck. Trebat će bržu memoriju ili širu sabirnicu (moguće oboje). Nvidija je trenutno nešto bolja po tom pitanju trenutno (ne brojeći hbm naravno) jer imaju superiorniju kompresiju pa mogu koristiti tako uske sabirnice i na osjetno bržim karticama.
Slazem se da ima razlika u samoj arhitekturi, ali da se malo i pojednostaviti. Veci takt + veci broj shadera = vise snage.

Citiraj:
Autor d4rk_ch1ld Pregled postova
Pa neznam baš kolko sam ja vidio po nekim testovima 1060 je jako ograničena taktom memorije već stock. Više dobiješ s oc-om memorije nego gpu-a.
Na 480 tek nakon 1400Mhz jezgre počinje memory bottleneck to sam sam malo isprobavao.
Sve 1060 imaju stock taktove 2000 Mhz za memorije, a sve idu na 2400 MHz, sto je onak, fine OC
Najveci problem tu ima RX 470/480 4gb, oni imaju socijalne memorije gore, koje u staru dosta nisko rade (1700-1750), te se max moze izvuc iz njih 1800 MHz.
Najveca razlika u perf RX 480 4gb i 8gb lezi upravo u tome, 8gb ima puno brzu memu, 2000 Mhz stock takt + jako dobar OC potencijal (2250 MHz).
Iz tog razloga 8gb moze pobjec 4gb, tak da ono, gledajuci nekakav future proof, isplati se dodat tih 200-250kn za 8gb verziju.