Vidim bilo je dosta rasprave o jačini signala, ali nitko nije spomenuo jeftino rješenje koje može izraditi i dijete od 5 godina, a sigurno svi imamo: komad kartona od neke kartonske kutije, i komad aluminijske folije koja je površinom iste ili malo veće dimenzije. Ovo što je objašnjeno na YT videu ispod, meni je donijelo pojačanje signala od čak 9 dBm, i po prvi put sam dobio i 4. crticu 4G signala. Treba vam svega 5-10 minuta posla, ovisno kolko je tko spretan
https://www.youtube.com/watch?v=kdM68hgit0E
Sigurno ima još takvih videa na tu temu, ali to je prvi na koji sam ja naletio. Do danas sam imao slabih -107 dBm, i taman kad sam se pomirio da je tako kako je (loša geografska pozicija, daleko od odašiljača, bez optičke vidljivosti, itd. itd.), onda mi je signal još morao pasti na -111 dBm i 2 crtice - kap koja je prelila čašu hehe. Nakupovao sam se do sad svakakvih antena i nijedna nije imala takav efekt kao ovo kućno rješenje. Najviše se primijeti na uploadu i pingu, dok download isto malo poraste, ali u manjoj mjeri (u mojem slučaju još i manje primjetan, jer se namjerno reže brzina zbog velikog broja korisnika - nekad sam imao i po 55Mbit na -103 dBm, a sad 20-25Mbit).
Kome god je stalo do jačeg i kvalitetnijeg signala, a time i bržeg interneta, a ima volje probati ovo o čemu pričam, neka proba i javi svoje rezultate. Savjet: komad kartona ne smije biti ravan nego zakrivljen, jer se prikupljeni signal previše rasipa u okolni prostor. Prvo postavite ruter kako mu i inače najviše paše, i onda samo prislonite karton presvučen aluminijskom folijom uz njegovu poleđinu. Treba malo kombinirati pozicije isto kao i sa antenama, ali se u konačnici isplati.
Ja sam izrezao karton širine i visine za 50% veće od dimenzija rutera, ali sutra ću probati i sa malo većim, pa da vidim da li mogu dobiti još koji decibel
Ajde baš me zanima kakvi su i vaši rezultati...