Citiraj:
Autor Vuco
Mislim da je u nas bio onaj od 136KS, ne znam jel 1.6 ili 1.7. Auto je od 1700rpm-a zaljepio u sic
Dečki su ga ganjali na autoputu prek 150kmh pa je to kao bio problem za DPF, mada ja osobno sumnjam da je bio problem što dečki nisu baš pazili na ulje obzirom na povišene brzine. Obzirom da je bio autoput konstantno - čudno je za kuplung otišao.
|
Ako je bio 136KS onda je to 1.6, novi GM dizel. Logicno da je manje pouzdan od 1.7CDTI, proizvodi se tek par godina a 1.7 je s nama jos od devedeset i neke

. Kao sto kolega jed2i kaze, cudno i da je DPF otisao jer DPF bas voli visoke temperature, to mu je neophodno da bi se ocistio. Istovremeno se doduse vise i puni tako, vise sagorjelog goriva ga ujedno i puni. No potpuno u skladu sa dizajnom DPF-a, sam se cisti.
Citiraj:
Autor jed2i
Visoke temperature nisu problem za dpf, dapače, pomažu u čišćenju.
Problem je vrsta samog dpf-a.
DPF koji radi sa aditivima se nakon 150k km može slobodno bacit u smeće.
DPF koji radi potpunu regeneraciju samo uz pomoć temperature je trajan (ako se tu i tamo pročisti na autoputu)
Imam dijagnostiku za auto koji vozim, prije mjesec dana sam imao u dpf-u 25-30 grama smeća, nakon vožnje od 3 sata po autoputu, gramaža je pala na 5 ili 7 grama, ne sjećam se točno, al je poanta da se i nakon 170 000km dpf (koji nema aditive) tako očisti.
EDIT: zaboravih, za auta s dpf-om, obavezno "low SAPS" ulje.
|
To za low SAPS znam, medjutim kod mene je preporuceno ulje za motor zapravo mid SAPS. To je i dalje ulje koje ce praviti manje garezi sagorijevanjem, ali sigurno da ima neki razlog sto je mid-SAPS a ne low-SAPS. Pretpostavljam da ipak bolje podmazuje.
A to za dijagnostiku je cool, ja sam tek sad, nakon par mjeseci skuzio kako da skontam kad radi regeneraciju. Povisena idle potrosnja (trostruko veca cifra) i kad skinem nogu s gasa a potrosnja nije 0l/100km, on je u regeneraciji.
BTW kod mene zna i napola ugrijan upalit regeneraciju, ali to ne znam je li zato sto sam mozda vise puta preskocio regen u gradu ili ne. Zanimljivo je da i start/stop radi puno prije nego sto se motor ugrije.