View Single Post
Staro 10.12.2016., 21:41   #44
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
"cijela ova priča je išla zbog DOMETA i brzine"

Domet je ovisan o snazi i nivou okolnih smetnji što se može poboljšati usmjerenim antenama.
Ovisan je i o modu pa je kod b najveći domet pa redom g , n20 i n40 najmanji ....a to sve lipo vidiš i u specifikacijama raznih wifi uređaja (izraženo u dBm). Uz to i osjetljivost prijema je isti redoslijed , najbolje b mod osjetljivosti oko -90dB dok taj isti uređaj treba -60dB za n40 mod.

Sam se prilagodi tome treba li ti domet ili brzina ili nešto na sredini
koliko dBm sa kakvim antenicama bi neki kućni router trebao imati da pokrije kat kuće od 150 kvadrata? (manje, ovdje sam uračunao terase).
između hap-a i bilo koje lokacije u stanu je max 1 zid (i to od siporexa).

point je bio - da linksys, prastari uređaj, radi bolje od novog hap-a. ekipa po netu prdi da "nisu bitne antene koliko osjetljivost" šta iz moje prakse - nije točno.
hap sa tih, nebitno, 150mW i 1.5dBi antenicama , 1 zid dalje postiže lošije rezultate od linksysa koji je podešen na 10mW i ima 5dBi antenice.

ovo me podsjeća na adsl i vdsl usporedbu, gdje adsl ima nizu max brzinu koja sporije pada s udaljenosti, vs vdsl koji ima veći max ali brže opada. isto i sa wifi g i n standardima, g je sporiji ali "baca" dalje i sporije pada od "n" standarda.

dado - u lapu je "n" kartica. broadcom bgn nešto. u settingsima se i spominje 40mhz, ali neće da radi na 40.

ugl - taj hap mi je prvi 2.4ghz N uređaj s kojim se susrećem aktivnije. nisam doma nikad N uređaj koristio. ne računam zyxel, nisam na njemu palio wifi osim evo sad da ga usporedim sa hap-om.
očekivao sam bolju situaciju općenito.

bit će hap dobar, daleko od toga, ali mislim da ću morat linksysa i dalje držat , samo ću ga prebacit kao extender u drugi stan da mi ne zrači pored glave.
jp_rv je offline   Reply With Quote