Citiraj:
Autor D/G
"cijela ova priča je išla zbog DOMETA i brzine"
Domet je ovisan o snazi i nivou okolnih smetnji što se može poboljšati usmjerenim antenama.
Ovisan je i o modu pa je kod b najveći domet pa redom g , n20 i n40 najmanji ....a to sve lipo vidiš i u specifikacijama raznih wifi uređaja (izraženo u dBm). Uz to i osjetljivost prijema je isti redoslijed , najbolje b mod osjetljivosti oko -90dB dok taj isti uređaj treba -60dB za n40 mod.
Sam se prilagodi tome treba li ti domet ili brzina ili nešto na sredini 
|
koliko dBm sa kakvim antenicama bi neki kućni router trebao imati da pokrije kat kuće od 150 kvadrata? (manje, ovdje sam uračunao terase).
između hap-a i bilo koje lokacije u stanu je max 1 zid (i to od siporexa).
point je bio - da linksys, prastari uređaj, radi bolje od novog hap-a. ekipa po netu prdi da "nisu bitne antene koliko osjetljivost" šta iz moje prakse - nije točno.
hap sa tih, nebitno, 150mW i 1.5dBi antenicama , 1 zid dalje postiže lošije rezultate od linksysa koji je podešen na 10mW i ima 5dBi antenice.
ovo me podsjeća na adsl i vdsl usporedbu, gdje adsl ima nizu max brzinu koja sporije pada s udaljenosti, vs vdsl koji ima veći max ali brže opada. isto i sa wifi g i n standardima, g je sporiji ali "baca" dalje i sporije pada od "n" standarda.
dado - u lapu je "n" kartica. broadcom bgn nešto. u settingsima se i spominje 40mhz, ali neće da radi na 40.
ugl - taj hap mi je prvi 2.4ghz N uređaj s kojim se susrećem aktivnije. nisam doma nikad N uređaj koristio. ne računam zyxel, nisam na njemu palio wifi osim evo sad da ga usporedim sa hap-om.
očekivao sam bolju situaciju općenito.
bit će hap dobar, daleko od toga, ali mislim da ću morat linksysa i dalje držat , samo ću ga prebacit kao extender u drugi stan da mi ne zrači pored glave.