View Single Post
Staro 10.12.2016., 20:35   #41
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014

i sad da se želim rješit kabela po stanu, na wifi-ju bih imao 6 uređaja. 1 skida torrente/glumi file server, na drugom se surfa, i onda media player s kojim streamam materijal sa torrent mašine, koja istovremeno te torrente i skida, plus x broj mobilnih uređaja koji će bit spojeni s nekim bijednim signalom. pa nema šanse da to ide. sad to ide jer su i media player, komp i torrent mašina spojeni kabelima (koji su veselo ljepljeni po štokovima i vise po zidovima).

na kraju -dali se bacit na modifikaciju mikrotika i dodavat mu antenice, ili ne?
-->
evo me doma.
znači i da i ne.
20mhz fix sam bio stavio jer mi se 40mhz ionako nije palilo. tek sam kasnije skuzio kako zaobici taj problem. umjesto da stavim "glavni" kanal na slobodni kanal , a onda bi "extended" bio na zauzetom, napravio sam obrnuto, glavni kanal sam stavio na zauzeti, a onda se 40mhz automatski upalilo jer su pokrajnji kanali slobodni (ili im je signal zanemariv).

glavni kanal mi je 8, a extended je 4. na taj način se ne kosi previše sa postojećim mrežama na kanalima 1 i 11.

ukratko - na 20mhz, max propusnost je oko 40mbita. na 40mhz, max propusnost je oko 80-90 mbita.

ali to vrijedi samo ako je spojen jedan jedini laptop na mreži, i to onaj koji "razumije" veću brzinu.
čim spojim glavni laptop, brzina pada. a di su u cijeloj toj priči ostali mobilni uređaji? osobito kad ih se nakupi malo više, kao po ljeti kad turisti pospajaju svoje ajfoniće i ajpadiće.

mali test sam izvrtio, 2 laptopa bežično i komp kabelom spojeni na mikrotik.
copy paste s "bržeg" laptopa na komp - full speed, 10-11MB/s.
čim spojim drugi laptop, brzina varira - ako na tom laptopu nešto radim (youtube, face..) kopiranje padne na 4-5MB/s. i onda povremeno opet skoči na 7-8MB/s, pa opet padne.
ako stavim i sa drugog laptopa kopirat nešto na komp, to ga ubije i onda se oba vuku (i tad kopiranje sa prvog drastično varira , od 1 do 8 MB/s bez pravila).

kopiranje kroz wifi (sa laptopa na laptop) mi niti jednom nije prešlo 800KB/s.
gledajući status na mikrotiku, "registrirane" brzine su čudne.

TLDNR
ne treba meni neka bijesna brzina, niti mi treba full internet brzina na jednom jedinom uređaju. no neki minimum da se održi. 4/2mbita je presporo.
cijela ova priča je išla zbog DOMETA i brzine. poanta je da su te jadne integrirane antenice na hap-u - nikakve.

i sad da se želim rješit kabela po stanu, na wifi-ju bih imao 6 uređaja. 1 skida torrente/glumi file server, na drugom se surfa, i onda media player s kojim streamam materijal sa torrent mašine, koja istovremeno te torrente i skida, plus x broj mobilnih uređaja koji će bit spojeni s nekim bijednim signalom. pa nema šanse da to ide. sad to ide jer su i media player, komp i torrent mašina spojeni kabelima (koji su veselo ljepljeni po štokovima i vise po zidovima).

na kraju -dali se bacit na modifikaciju mikrotika i dodavat mu antenice, ili ne?
jp_rv je offline   Reply With Quote