Plaćati popravak se jednostavno ovdje ne isplati jer laptopi su to stari 5-8 godina kojima cijena na tržištu posve ispravnih je u vrh glave 500-700 kn , a svatko tko napravi dobar popravak npr. zamjena monitora mora naplatiti cijenu laptopa cca 500 kn (ruke, testovi + novi dio, tko radi ispod za npr. 200 kn je anđeo...)
Zato sam svoj majstor i polako , prvi laptop je ekran i to kontakt negdje popustila žica (e sada postavi si pitanje smeta li ti to puno ili ne , ako smeta ako imaš nekog znanja sam svoj majstor )rastaviti ekran i provjeriti sve...) ako ne nastavi sa nekim dodatnim ekranom...) - karakterističan kvar kod oštećenja kabla i na laptopima i na stolnim računalima (boje se izmjene pojave crtice...)
Drugi laptop pokazuje znakove otkazivanja ploče , procesora i moguće da je došlo do prenapona (laički...). Ipak postoji jedna sitna vrlo moguća stvar da je netko kombinacijom tipki ugasio monitor , pa to obavezno provjeri...
Pritiskom funkcijske tipke (FN obično piše ili znak windowsa...) + F1-F12 pali se wirelles , gasi , pali ekran mousepad... , baca komp u sleep mode... Pa obavezno provjeri da li možda nije samo slučajno ugašen ekran što mi se na desetke puta dogodilo da su mi ljudi to donijeli i govorili laptop mi ne radi...
Npr našao sam video za Toshibu slično je i za HP ako nisam zaboravio

... (u vraga i mozak...

, kada treba zakaže

)
https://www.youtube.com/watch?v=qjSDeoQUgOo
Sjetih se prijatelja koji drži veći , posjećen kafić , došao ja on u frci ne radi zvučna Busola , ja kažem pa prvo provjeri : izvadi te utakni ponovno kabel od zvučnika u PC zblesalo se nešto ... On sam ljut ma da , normalno posluša ispadne malo glup

, a normalno ja kasnije ga malo malo zezao u lokalu...50% "kvarova " najmanje je ovakvih...