View Single Post
Staro 06.12.2016., 01:31   #1
Sardi
Premium
Moj komp

Sardi's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Umrežavanje cijele kuće kroz postojeće žice

Ovakva je situacija.

U prizemlju imam 2 RJ45 zidne utičnice, na katu u svakoj sobi po jednu tj 3 ukupno na katu.

Svi kablovi iz svih utičnica vode na tavan na jedno mjesto. Svi kablovi su na kraju (tavan) krimpani.

Imam T-Com MF 283+ ZTE ruter sa MaxNet Mini paketom. Njega sam spojio u zid u boravku te mi je ideja bila drugi ruter Netgear WNR2000v3 - N300 upogoniti u tavanu da imam 2 wifi mreže, jednu na katu drugu u prizemlju i to tako da rutere spojim lan (zte) to wan (netgear).

Pratio sam uputstva s neta o umrežavanju rutera, postavljanju ip adresa, postavljanju dhcp servera na drugom ruteru itd. i sve uspješno postavio.

No događa se slijedeće.

Kada tu konfiguraciju postavljam tek i isprobavam je tu na svom stolu (dakle zte router kablom iz lan u netgear wan) i kad se spojim na mrežu koju odašilje Netgear - sve radi, nema nikakvih padova u mreži, zelena lan lampica na ZTEu treperi itd. Sve radi ko po loju.

No kada vratim ZTE u prizemlje, a NetGear dignem na tavan i ukopčam kabl u wan - netgear ne može dobiti vezu sa internetom nikako. Ja se spojim na NetGear (nekad jedva, iz 5og pokušaja), no on od ZTEa ne dobiva konekciju na net.

Isprobao sam slijedeće:
Kabl koji ide iz prizemlja na tavan je ispravan a konektor dobro krimpan - čim ukopčam laptop na tavanu odmah se spoji i imam internet.
Probao sam sve moguće trablšutere od windowsa, dijagnoze njegove - bez pomoći - samo mi kaže da nema konekcije.
Razmišljao sam dali je kabl od prizemlja do tavana možda duži od 100metara, no iskreno mislim da nema šanse da je duži od 100m.

Znači, kad je setup na stolu, ZTE ukopčan u Netgear, Netgear daje wifi signal - sve radi. Čim ZTE ode u prizemlje, Netgear na tavan - ZTE ne da internet Netgearu, a i jedva se spojim na Netgear (lap se uglavnom dugo dogovara sam sa sobom kako bi identificirao wifi mrežu od netgeara a par minuta ranije ju je identificirao kao home network, sejvao ju itd.).

Više puta sam provjeravao da nisam ja što u prijenosu uređaja zeznuo, ali nemam što pogriješiti tu. Na stolu sve radi, kombo prizemlje-tavan ne radi.

Nemam ideju što bi moglo uzrokovati takvu situaciju.

Ili da jednostavno kupim switch i svaka soba ima internet pa u jednoj od soba na katu ukopčam ruter?

A možda da obrnem situaciju pa ZTE stavim na tavan, a Netgear u prizemlje, no opet ne znam što bi s time dobio.
Sardi je offline   Reply With Quote