View Single Post
Staro 30.11.2016., 16:56   #1
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
2 routera(ISPa) i switch automatski ?

Bok!

Sorry ako je naslov zbunjujuci ali nisam znao kako bi ga srocio.

Naime imam sijedecu situaciju.

Imam T-com ADSL ( 4 down / 0.5 up) + Fixni telefon + MaxTV i sad sam dodao jos VIP HomeBox LTE/4G Router da dobijem brzi interent (60 down / 28 up). T-com mi je prepspor i nemam opciju da dobijem vecu brzinu (predaleko sam od centrale cca 1.5km).

Od uredjaja imam spojeno :

1. HP 24port Gigabitni WEB managed Switch (HP 1810-24G)
2. Workstation i jos 2 kompa zicno u switch
3. NAS spojen zicno u switch
4. SAT prijemnik spojen zicno u switch
5. MaxTV (isto zicno u ZTE 931 T-com router)
6. Fixni Telefon (isto zicno u ZTE 931 T-com router)
7. Nekoliko mobitela i tablet na Wi-Fi
8. TV spojen Zicno zicno u switch
9. AV reciever spojen zicno u switch
10. ZTE 931 T-com isto naravno spojen zicno u switch

11. Sad sam dodao VIP ZTE MF283+ 4F/LTE router i njega isto ustekao i switch (naravno)

Sad mene zanima kako da ja natjeram tu moju mrezu da koristi VIP Router samo za Workstation i 2 kompa u radnoj sobi a svi ostali da i dalje idu preko T-com routera online ?

Kad su ustekani OBA u switch onda primat preuzme T-com router pretpostavljam zbog adrese - 192.168.1.1 dok sam VIP stavio na 192.168.1.2. Cim istekam zicu od T-com routera sve automatski radi preko VIP routera i prijelaz je bezbolan (ako zanemarim settingse za mail koji onda nerade).

ALI kako to rjesiti bez rucnog istekavanja zice ?

Naime probelmatika je da imam jos ugovor na T-comu i nemogu ga odjavit samo tako bez penala a i drugi problem je sto VIP/router/paket ima mjesecni LIMIT pa u slucaju da iskorisitm paket mogu uvijek korisititi stari router/brzinu posto VIPovom nakon 100GB pada brzina drasticno.

I da, postoji li neki SMTP server za slanje mailova (koristim Tunderbird) koji bi bio univerzalan tj. da mogu slati sa T-com i VIPa nezavisno koji je trenutno spojen/aktivan router? Sa dkorisitm "mail.t-com.hr" i nakd je spojen VIP router naranvo da nece da salje a neda mi se svaki put mjenjati rucno zavisno koji je router spojen .

Nesto poput google DNSova za WEB ?

Hvala