Tema: Automobili
View Single Post
Staro 24.11.2016., 10:33   #25390
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Toorop Pregled postova
Bok decki! Ovako, planiram za bozic proci do slavonije kod zeninih pa me zanima kakva je situacija sa gumama? Moraju striktno zimske ili mogu cijelogodisnje? + Lanci ako bas zatreba

Hvala
Citiraj:
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).

Zimska oprema vozila iznad 3,5 t zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašavanjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08) a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.
Ako bude snijega, ja ti ne bih preporučio da ideš bez zimskih. Ako imaš ljetne + lanci, s tim ćeš imati samo gnjavažu. Gotovo sam siguran da cijelim putem neće biti snijega, a lancima ne možeš voziti ako na cesti nema snijega. Možeš, ali... . Naravno, pod uvjetom da će biti snijega.
Pretprošli vikend kad je pao snijeg, probao sam malo s ljetnim po dvorištu. Gume su nove i uz kombinaciju elektronike sam uspio krenuti malo pod brijeg, ali to nije ni blizu sigurne vožnje. Ako bude snijega, do proljeća će biti miran. S3 na VW-u je puno bolje rješenje.

Zadnje izmijenjeno od: sinisa1989. 24.11.2016. u 10:44.
sinisa1989 je offline   Reply With Quote