View Single Post
Staro 21.11.2016., 21:23   #10
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor fluf Pregled postova
Znam da i na drugom kraju mora bit nekava isto antena. Pa ako neko dijeli wifi preko rutera preko one male antene, zanima me ocu se moc spojit da veza bude kvalitetna. Ili mora baš bit ista antena kakvu ja imam doma, ova od 16dbi?
stvar ti pada u vodu u početku, zato sam te pitao šta će ti ovakva antena.
ako kaniš napravit link od točke A do točke B, 1,2,5,10km udaljenosti, i s jedne i s druge strane moraš imati direkcionalnu antenu (poput ove, ali ne nužno ovakvu). znači, ti usmjeriš tu tvoju prema toj kući, a u toj kući tu drugu antenu usmjeriš prema sebi. znači, dvosmjerna komunikacija.

druga stvar, čak i da nekim slučajem uloviš nečiji signal od male antenice na routeru, to neće bit ni za mail otvorit, jednostavno to tako ne ide, signal em je drastično loš sa antenicama od routera, em je etar zagušen. čim ti imaš 2-3 mreže na istom kanalu, pozdravi se sa brzinom. a ovakva antena će ti sakupiti JAKO puno mreža ovisno kamo ju usmjeriš.

ergo, zaboravi. ako se sa nekime već i dogovoriš da ti dijeli net, onda se link ne radi na mrežama zagušenom 2.4ghz spektru, nego se pređe na 5ghz, šta zahtijeva instalaciju adekvatne opreme i kod tebe i kod te druge osobe.

ova antena je 460kn, i neki AP nek ti je još 200. i time si na recimo 700kn a nisi postigao apsolutno ništa ako sa druge strane nemaš sličnu opremu, a ni tad ti nije zagarantirano da će to ikako radit.

za te pare, kupi 2 x mikrotik sxt na 2.4ghz, pa em se malo igraj hvatanja wirelessa, a onda fino drugi mikrotik odnesi kod frenda ili kod nekoga s kim se dogovoriš da ti dijeli net, prebaci mikrotik na recimo 2.3ghz, i rokaj.

ps , pitao si za udaljenost. u praznom prostoru bez prepreka i interferencija, sa onakvom grid antenom biš morao moć laganini 20km dobacit. recimo u nekoj vukohebini, za se spojit sa susjednim selom. u gradu, zaboravi, previše je zakrčeno.

sa 2 sxt-a van zakrčenog banda, pa nekih 10-15km bi trebalo ić bez beda.
jp_rv je offline   Reply With Quote