Citiraj:
Autor nub
Dobro ljudi, u čem je fora? Zašto forsirat te bijele ili nedajbože plave žarulje?
Ne vjerujem da je neka razlika u vidljivosti, već čisto neka jeftina estetika, wannabe xenon? Meni to baš loše izgleda kad vidim na nekom starijem autu plave lampice.
|
Kad sam prije par mjeseci bio kod majstora da mi promjeni crknutu desnu D1S, usput mi je stavio i umjesto običnih žarulja za pozicije bijele (kad je ionako već raskopao prednji kraj auta)... nije mi trebao, ali sam računao da će se pozicija bolje vidjeti kad se negdje sparikiram po mraku i ostavim upaljene lijeve ili desne pozicije... i je, razlika u vidljivosti je bolja jer se bijela LED pozicija vidi s veće udaljenosti... izgled mi nije bio primaran kad sam ih odlučio staviti već sigurnost no ispada da po pravilniku to nije OK... jbg, Rvacka je zemlja apsurda
Citiraj:
Autor lowrider
Obična žarulja u leći koju ta kamera na tehničkom "hvata" pod određenim kutem (bočno, odozgo, sa strane), izgledat će sa nijansama ljubičaste boje radi loma svjetlosti u leći.
I što sad, auto je tehnički neispravan?
|
Ne znam kako izgleda na kameri pod kutom, ali D1S su od 4200K i kad gledam kratko svjetlo i poziciju razliku u boji ne vidim.
... no da, ispada da se ne mogu imati jer nisu tvornički predviđene LED žarulje (iako Pravilnik to nigdje ne spominje u tom obliku već samo da svjetlosna oprema mora biti tvornički ugrađena od proizvođača i da pozicije moraju biti bijele - nema ništa o nijansama bijele jer zapravo obične žarulje i nisu bijele već žute).
Iako ne isključujem ni da se radi o samovoljnom tumačenju pravilnika lika iz STP jer me u istoj (zapravo u istu idem od kad sam auto kupio) prije par godina (iako je auto prije toga uredno godinama prolazio tehnički) htjeli srušiti zbog xenona jer na kućištu fara nisu našli nekakav TUV broj, a lik iz STP je bio uvjeren da 6L Ibize nisu imale tvornički ugrađene xenone... problem sam riješio računom od auta na kojem je bio popis dodatne opreme gdje su xenoni bili navedeni... odnosno što se tiče Pravilnika, možda postoji i kakva dopuna pravilnika za koju ja ne znam ili nitko ne zna osim njih iz STP.