Citiraj:
Autor Zagorhac
Daj mi još reci, da li te neugodne vibracije pokriva jamstvo? Jer sam nedavno kupio arctic f14 i na određenom broju okretaja proizvodi zbilja neugodan zvuk...
|
Istina, to sam i ja primjetio kada sam isprobavao razne brzine preko PWM-a. Međutim to je samo na malom rasponu na niskim okretajima. Podizanjem ili spuštanjem rpm-a za oko 50, ta buka nestaje.
Ja sam uzeo
4 komada Arctic F14 PWM ventilatora u extreme digital, prije oko 2-3 godine. Možda tu imam post već o njima? Uzeo sam ih jer su bili prilično dobar deal, oko 60kn + besplatna dostava (bila neka akcija). Ujedno imaju hydro/fluid dynamic ležajeve, zbog kojih su pogodni za horizontalnu poziciju.
Rade i dalje kao prvog dana. Prašina se ne lijepi na njih kao ni na Fractalove 140mm ventilatore koji su došli sa Fractal ARC XL kućištom. Od njih ne treba očekivati čuda, ali za te novce sumnjam da ima išta bolje. Osobno sam prilično zadovoljan s njima u kombinaciji sa silikonskim antivibracijskim "vijcima", bez njih ne znam da li bih bio zadovoljan. Naime plastični obruč ventilatora stvarno djeluje užasno jeftino, u smislu da je to tanka glossy plastika s kakvom se još na ventilatorima nisam susreo.
Imam u kućištu
7 ventilatora (4x Arctic F14 i 3x Fractalova 140mm | Na slici su starije komponente, ali je položaj ventilatora i danas jednak). Spojeni su svi na Fractalov ugrađeni potenciometar koji ima 3 stupnja, pretpostavljam 5V, 7V i 12V. Uglavnom rade na najnižem stupnju cijelo vrijeme, što je mislim oko 700-800 rpm-a. To je prilično tiho, ali ne i bešumno po noći.
Trenutna konfiguracija može u idleu, tokom surfanja ili playbacka filmova raditi u potpunosti pasivno, pa ne znam da li više imam potrebe za toliko ventilatora. Bila bi mi dosta 3-4 ventilatora i još ih mogu spojiti na 4-pinske konektore od matične, pa bih mogao spustit brzinu okretaja i na nečujnih 500-600 rpm-a. Stvarno šteta što taj potenciometar nema opciju zaustavljanja/isključivanja ventilatora, to bi mi stvarno riješilo sve "probleme".