Evo i moje 2 lipe razmišljanja
Gume mijenjam svaku drugu sezonu ljetne (20-25k km) i svake 4 godine zimske (što je oko 15k km ukupno)... i sad malo matematike (za primjer sam uzeo omrženi Vulkal za dimenziju 185/65r14 koju koristim):
Sava S3 = 313kn (x4=1252kn)
Fulda KM3 = 370kn (x4=1480kn)
GY UG9 = 501kn (x4=2004kn)
Conti TS850 = 566kn (x4=2264kn)
... što u grubo ispadne da su bolje gume za mokar kolnik (kakav je većinom u ZG za vrijeme zime) skuplje 1012kn ili 253kn godišnje ili 84kn mjesečno (što netko popuši za dva dana)
Do sad sam imao zimske Sava S3, Semperit Speed-gip i zadnje TS850 i iz osobnog iskustva tvrdim da se i za normalnu vožnju zimi (znači gradska vožnja 40-60 kn/h) razlika osjeti i itekako isplati... npr. kad moraš pri brzini od 40 km/h nagaziti zvjerski na kočnicu jer je netko izletio pred tebe, odlučio se polukružno okrenuti ili se samo sjetio da bi baš mogao stati po pecivo jer je vidio pekarnu, Sava uključi ABS i auto produži dok se Conti ukopa na mjestu bez paljenja ABS-a... da li ta doza sigurnosti koju daje bolja guma u normalnoj vožnji vrijedi 250kn razlike godišnje svatko mora odlučiti za sebe
PS. Na autima od firme smo ove zime imali Dunlop Winter Sport 5 u dimenziji 205/55r16 i mogu reći da su također odlične za zimske uvjete kakvi uglavnom vladaju u ZG... znači bočno držanje i kočenje na mokrom kolniku je odlično, a to je zapravo ono što zimska guma u tim uvjetima treba odraditi.