Citiraj:
Autor 1v@n
Ne budi tak siguran
Svjedočio sam spontanom zapaljenju Ibize mk2 ovaj vikend. Dolazi svadbena povorka, žena staje s autom, gasi ga i u tom trenutku osjetiš miris i kreće dim.
Iz čista mira...
Nekakve komade plastike su vatrogasci čupali ispod poklopca motora kasnije, ali nas je policija brzo rastjerala pa nismo vidjeli o čemu se točno radi.
|
Pa nije iz čista mira, ništa nije iz čista mira jer uvijek postoji razlog i splet okolnosti... no idemo na mogući uzrok:
- mk2 i mk3 su imale problema s strujom, odnosno pojedinim žicama koje su bile glupo provedene kroz motorni prostor pa se znala oguliti/pohabati izolacija
- mk2, mk3 i mk4 su imale glupi problem da plastična cijev za štangicu kojom se provjerava količina ulja u motoru postane vremenom porozna i šprungira nakon čega kroz te pukotine slini ulje
- vožnja u svadbenoj koloni znači - mala brzina, stani/kreni, štikle na nogama vozačice i niz drugih faktora koji prate takvu vožnju..
... sve skupa uz možda loše održavanje auta = zapaljenje.
I meni je na cca 100k km na mk4 otišla ta plastična cijev (šprungirala) i motor kompletno suh i na oko nigdje tragova curenja ulja no svakih par dana na asfaltu kod prednjeg lijevog kotača par kapi ulja... i ništa u servis i nakon skidanja zaštite ispod motora vidimo da je ulje špricalo po dijelu bloka motora i potom po njegovom pregibu vodilo izbačeno ulje u nosač akumulatora u kojem se nakupljalo i onda svakih par dana bi kapnula koja kap na polužje prednjeg lijevog kotača i potom na asfalt... da nisam zamijenio tu cijev (trošak je stvarno bagatela) i meni se moglo pod nekim xy faktorom zapaliti nakupljeno ulje ispod akumulatora ali to ne bi bilo iz čista mira već zbog nebrige za auto... jbg, auti ipak češće gore zbog nebrige vlasnika nego zbog neke teške tvorničke pogreške u konstrukciji.