Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.09.2016., 15:37   #23814
Blue_Fatal1ty
Premium
Moj komp

Blue_Fatal1ty's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor rodney Pregled postova
Da vas priupitam nešto. Možda na kraju ni ne bude pitanje, samo razmišljam na glas. Nwm. Dakle malo si računam koliko stvarno auto košta - daklem eksploatacija istog. Računam na svom primjeru, dakle ja sam prije nekih dvije i pol godine kupio polovnog focusa karavana, 2001.g., za nekih 20000 kn. Napravio sam odmah mali i veliki servis (kanalni i zupčasti remen, kuplung set, semerinzi radilice, bregaste osovine, dihtung poklopca ventila, vodena pumpa...). Napravio sam još dva mala servisa cca svakih 10-12 tisuća km. Komplet zimskih, komplet ljetnih + čelične felge. Daklem što god sam znao da treba, popravljao sam odmah, ne bi li mi ta kanta potrajala koju godinu. Sad opet imam problema s kuplungom, možda i mjenjačem. Zadnjih tri četiri mjeseca me zaredalo par popravaka (otišao alternator, pa desna kugla i spona, te zamijenio blatobrane prije rege jer su zarđali). Još me neki balavander slupao u 12. mjesecu (nije stao na stop, totalka na mom, njegovom i još jednom parkiranom autu, dok je drugi parkirani imao samo bull bar i haubu spiganu ), te popravke nisam ni računao jer ih je čak pokrilo osiguranje.

Da skratim malo priču, napravio sam 35000km, a potrošio ukupno 45552 kn, ne računajući gorivo, registraciju i osiguranje. Recimo da bih ga mogao prodat za 10000kn, ispadne oko kunu kilometar. Dakle 2-3 tisuće kuna mjesečno me ispadne auto sa svim troškovima. Jesam lud ako mislim da sam se za te nofce mogao vozit u novom autu? Dvoumim se bi li se ovog rješio i potražio "bolji" primjerak nekog polovnog karavana, ili da stisnem dupe i uzmem novog kompakta? Nešto tipa kia ceed ili i30. Sviđaju mi se i karavanske verzije istih, ali novi s dizel motorima su oko 130K, to mi je previše. Po oglasniku se da nać lijepih auta za 10ak tisuća €, ali se bojim da nebih opet ubo prstom u go*no. Znam da ima milijun primjera di su ljudi imali probleme s novim autima, kao i primjera di su stari polovni auti obišli ekvator još desetak puta, ali eto nemam pojma šta da radim.
Znam da će bit pobornika i jednog i drugog i trećeg, malo razmišljam na glas, možda mi baš to što kažeš pomogne....
Po meni si puno previše uložio u auto da bi se vozio samo 35000 km.
Mogao si kupit polovni auto novijeg godišta platit ga 40000 kn, uložit 5000 kn i vozit se još barem 70000 km.

Blue_Fatal1ty je offline   Reply With Quote