View Single Post
Staro 25.08.2016., 14:22   #761
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
Kuciste neka Links konfa, odmah me nostalgija uhvati kad vidim athlon 1700 uvjerljivo sam se najvise naigrao na athlonu 1600 i kasnije bartonu 2500,to je bila pila

Sent from my SM-N920W8 using Tapatalk
Drago mi je da ti se sviđa Imam još jedan 1700+ na jednoj drugoj matičnoj koja trenutno nije spojena, te planiram veći zahvat (točnije, nadogradnju) na Athlon 1800+ mašini, detalji su na mojem profilu.

Citiraj:
Autor Chuxonja Pregled postova
Moram preroštat hrpu, jedan ili dva komada viška ti mogu dat čini mi se ak si to uspio sve portošit Samo moram navratit do stasha.
Hvala na ponudi, ali mi je @dtomas već ponudio jedan A možda se nađe nešto i od @bertone-a, spomenuo je da ima nešto za mene pa se možda nađe i floppy pogon. I da, kad "redovito" sastavljaš retro mašine floppy zaliha ode dok veliš keks

Ljudi me redovito pitaju zbog čega se uopće trudim sa disketnim pogonom ... međutim dosta njih ne razumiju (ili se ne sjećaju) da je na starijim mašinama floppy bio jedini izvor informacija, odnosno podataka kad disk nije bio formatiran, a MSCDEX iz nekog razloga nije bio učitan. Pa čak i kasnije, na novijim strojevima, sjećam se da sam prilikom instalacije WinXP morao stisnuti F6 i staviti floppy sa SATA driverom, kako bi instalacija uopće mogla vidjeti HDD. O flashanju BIOSa da i ne pričam, stoga je Floppy u svakom slučaju must-have za retro računala.

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Nisam iz te generacije, ja to ovako naučio, netko tko je upoznatiji s temom će me ispraviti ako griješim (dapače, i mene interesira jesam li dobro upamtio):

sad već prilično davno tipkovnice su bile glupa naprava, toliko glupa da nisu u sebi imale nikakvu logiku tj. neku vrstu procesora/kontrolera, već su ti kontroleri bili dio računala, bilo to na matičnoj ploči ili nekom meni nepoznatom komadu tadašnjeg hardwarea.

Znalo se stvarno dogoditi da ti tipkovnica "nije radila" iz nekog razloga, pa si bez problema mogao iskopčati i ukopčati ju ponovo, ili pak neku drugu tipkovnicu.
Sve to bez da moraš restartati sustav da bi računalo prepoznalo tipkovnicu jer se radilo o isključivo pasivnom uređaju. Razlog je jer je kontroler tipkovnice već bio enumeriran pri bootu, dok kod današnjih tipkovnica ona je "samostojeći" hardware i nema enumeracije ako nije spojena prije tog koraka na bootu.

Drugim riječima, logika se "preselila" iz kućišta u komponentu, princip enumeriranja je ostao isti jer očito nije bilo potrebe mijenjati nešto što radi. Zašto su doduše ostavili poruku "press F1 to continue", ne znam. Easter egg?

Ako netko zna još više detalja, neka podijeli.
Pomalo podsjeća na cijelu priču oko miševa, odnosno razlike između serijskog (COM) porta i novijih PS/2 & USB. Iako ovo što si napisao ima jednu rupu - naime, čak i sa PS/2 tipkovnicama, ako uključiš mašinu bez tipkovnice i spojiš ju naknadno, ova bude normalno proradila. S druge strane, uistinu nisam stručnjak na tom području, stoga bi bilo najbolje da se javi netko treći, tko može ispraviti obojicu

Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
imao sam 3 drage konfice koje si mi ostale u pamćenju.

1. Mobilni barton 2500+, Abit NF7-s, 2x1 GB ddr400, GF4 Ti4200
2. P4 2.8 Northwood, Abit IC7 MAX3, GF6800LE, 2x1GB DDR400
3. DFI UT P35, Ballistix Tracer 4x1GB DH9 čipovi, C2D E8400, 8800 GTX 640, Tagan 800BW (modularni i svijetlio je kao ringišpil)

Još negdje i imam slike, budem kasnije uploadao. Ali koje su to bile pile u svoje vrijeme
Ha, ovaj treći je po mojem, osobnom mišljenju i danas pila, moja mašina koju koristim za svakodnevne potrebe je Core2 Quad Q6600 sa 8800GT i 4GB DDR2

Citiraj:
Autor Sam Fischer Pregled postova
Auf, era mobilnih bartona i tweakanja 6800LE (malo kasnije doduše)

Raj za overclockanje, tweakanje, pencil volt moddove, flashanje custom biosa, etc

Hoćemo još malo edukacije o ovome!

Bubba?
Na TechPowerUp forumu sam baš nedavno izvukao video o "pencil" modifikaciji AMD čipova, imaš cijelu uputu (još iz starih dana, u 480p) kako instalirati nov mislim Duron 900 te ga srediti da radi brže Zanimljiva vremena, mogu samo to reći...

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 25.08.2016. u 17:49.
  Reply With Quote