View Single Post
Staro 25.08.2016., 11:53   #758
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Ajde napiši malo više o tome ako nije problem, volio bih znati pozadinu priče!
Nisam iz te generacije, ja to ovako naučio, netko tko je upoznatiji s temom će me ispraviti ako griješim (dapače, i mene interesira jesam li dobro upamtio):

sad već prilično davno tipkovnice su bile glupa naprava, toliko glupa da nisu u sebi imale nikakvu logiku tj. neku vrstu procesora/kontrolera, već su ti kontroleri bili dio računala, bilo to na matičnoj ploči ili nekom meni nepoznatom komadu tadašnjeg hardwarea.

Znalo se stvarno dogoditi da ti tipkovnica "nije radila" iz nekog razloga, pa si bez problema mogao iskopčati i ukopčati ju ponovo, ili pak neku drugu tipkovnicu.
Sve to bez da moraš restartati sustav da bi računalo prepoznalo tipkovnicu jer se radilo o isključivo pasivnom uređaju. Razlog je jer je kontroler tipkovnice već bio enumeriran pri bootu, dok kod današnjih tipkovnica ona je "samostojeći" hardware i nema enumeracije ako nije spojena prije tog koraka na bootu.

Drugim riječima, logika se "preselila" iz kućišta u komponentu, princip enumeriranja je ostao isti jer očito nije bilo potrebe mijenjati nešto što radi. Zašto su doduše ostavili poruku "press F1 to continue", ne znam. Easter egg?

Ako netko zna još više detalja, neka podijeli.