Tema: Automobili
View Single Post
Staro 12.08.2016., 15:27   #23239
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Pa tocno tako si napisao, nisam se ja nesto prepao; da me i pogazis, bolje da imas kasko, jer mozes racunati na totalnu stetu, ima me...

Ma sve pet, ponavljam, nemam ja nista protiv, nema nikakve drame da nemas *svoj* auto (odnosno vozis tudji - obiteljski), ali malo su ti stavovi preautoritativni, a ne radi se bas o trivijalnoj stvari.
Ne bi ja tebe nikad.
Imam sreće da je Laguna moja. I sreće da je koštala 40k kn, pa je praktički pola otplatio stari Megane, ja sam dodao koliko sam imao i imam sreće da mi je netko od roditelja pomogao s ostatkom. Ne znam zakaj ovo tipkam, al ajde. Danas nasjedam na udice.

Kužim zašto su stavovi preautoritativni, ali na početku sam se pogrešno izrazio. Nije nimalo trivijalna stvar. Ali ovako na temelju brzog razmišljanja (koje ne mora biti ispravno) smanjenjem PPMV i općenito davanja na kupnju novog (zaboga, cijena benge nam je viša nego u Austriji i na razini Njemačke, a kamoli tek raznorazna dodatna davanja i porezi prilikom kupnje, registracije...) dovele bi se cijene novog u normalnije gabarite (koliko god cijena auta kao u DE, ali s hrvatskom kupovnom moći može biti "normalno"), a tako i cijene rabljenog. Tek onda bi se otvorilo prostora za strože oporezivanje većih zagađivača (stari dizeli, stari jači benzinci), a time i izmjenu logike u glavama određenih kupaca. Kao što smo nedavno imali raspravu nova Dacia vs. import starog dojčera. Jer sva ova trenutna logika oko "kažnjavanja" kupnje novog u vidu ekološkog dijela PPMV da bi popustili na kupoprodaji starih zagađivača je u rangu policije koja stoji na ravnicama s tri trake i malim ograničenjem, a nema ih oko škola dok se prave važni da se sve to radi zbog povećanja sigurnosti u prometu. Dal se mogući ban diesela u Londonu i Parizu do 2020. gleda kao udar na siromašne koji si ne mogu kupiti novi štedljiv benzinski/hibridni/električan auto?

Citiraj:
Autor wooden Pregled postova
Zašto nazivati ljude zatucanim na osnovu njihovog izbora auta?
Postoji 100 razloga zašto bi netko kupio određeni auto, ja recimo te francuske nakarade (a i masu drugih) ne bi uzeo ni džabe i uvijek bi radije uzeo 8 godina starijeg njemca.

Moj ukus, moj izbor.
Nitko ti ne brani kupnju takvog auta. Zato bi se takav odabir trebao jače oporezivati. Imaš priliku za iste novce uzeti mlađi, ekološki prihvatljiviji auto - odlično! Ali ipak ne želiš taj auto nego ćeš iste novce dati za stariji auto više klase. Može i to, ali plati takav odabir. Wohoo, još jedan porez!

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Da, neka svako ima izbor sta ce uzeti. Ali nek porez bude velik da ih odvrati.

Dakle ako je auto vece kubikaze od 1800 ccm (to mora zbog cuvenog 1.9TDI) i ako je starije od 12 godina, udari pet puta veci porez. I jos vise ako je dizel.

Opet karikiram ali jasno vam je na sta ciljam.
This. Naravno, uz ono što sam gore spomenuo. Rasterećivanje na mjestu gdje se treba, a postroživanje pravila da budu u skladu s razlogom zbog kojeg bi to radili. A ne da se pravimo da se radi o ekologiji, štedljivosti i višim standardima, a zapravo se gleda na način da te se što više odere.
IcyTexx je offline   Reply With Quote