View Single Post
Staro 03.07.2016., 13:19   #1061
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Meni nije jasno ovo sa 6 pinskim power konektorom, mislim da dosta razumijem energetsku problematiku i sa stanovišta vodiča to bi bilo više nego dovoljno za 75 w jer 1 mm2 može da podnese 1 kw a licnasti vodič i više.

Obrati pozornost na napon koji se nalazi na vodiču, jer nije isto kada pričamo o 220V i 12V naponu.

U napajanja se najčešće ugrađuju vodiči debljine 18AWG (~0.8mm2) koji dugotrajno podnose struju od max. 16A (pri 60°C).

To znači da taj vodič na 220V teoretski može "prenijeti" 3,5kW, dok na 12V naponu koji imamo u računalima to znači teoretskih 192W (U*I tj. napon pomnožen sa strujom).

Točne brojke ovise o mnogo faktora poput temperature okoline, trajanju opterećenja, temperaturi izolacije, ukupnoj duljini vodiča (raste ukupni otpor sa porastom duljine), itd.

U računalnim napajanjima prema ATX standardu max. struja je uglavnom ograničena na 3-8A po žici, ovisno o debljini, jer nisu sve žice na jednom napajanju iste debljine, te iste strujne vodljivosti konektora na kraju te žice.

Više možeš ovdje pronaći:

http://www.playtool.com/pages/psucon...onnectors.html
dh41400 je offline   Reply With Quote