Obzirom na prilično uznapredovalu situaciju oko razvoja radoznalog gena moje nasljednice, AE Isse su se našle u realnoj opasnosti da uskoro ostanu bez visokotonaca.
Postalo je jasno da jednostavno moraju, barem na neko vrijeme, van iz djelokruga djelatnosti dotične.
U traženju alternativnog rješenja, pri čemu je rijetko koja solucija izgledala kao dobro rješenje - bilo iz financijskog bilo iz (ponovno) praktičnog aspekta - jedna usputna rečenica moje supruge ("jedino sigurno mjesto je izvan njenog dohvata") pretvorila se u traženje zvučnika koji idu na zid.
Između dva tri finacijski dostupna gotova rješenja, odabrao sam DIY projekt, koji je izgledao dovoljno jednostavno, praktično i jeftino da bude privremeno rješenje za koju godinu (dok mala ne počne "racionalizirati", kako zna reći jedan moj kolega).
Radi se Vifantastisch zvučnicima, koji su temeljeni na samo jednom fullrange zvučniku tvrtke, jasno - Vifa.
Ovdje je link na forum gdje se, čini mi se, projekt originalno i pojavio.
http://www.hifi-forum.de/viewthread-267-246.html
Kako ja nisam imao niti iskustva niti alata niti adekvatnog prostora (a čini mi se, poslije svega - niti talenta) za DIY u pravom smislu riječi, jednostavno sam organizirao izradu kutije, pri čemu sam imao sreće da "preko frenda od frenda" dođem do osobe koja nije samo odradila posao, nego mi je još i olakšao posao sastavljanja i završnog finiša kutije.
Taj dio, uz montažu drivera, ožićenje, lijepljenje naljepnice s printom te ispunu umjetnom vunom, uistinu sam odradio sam, tako da se ipak cijela stvar može kvalificirati kao barem djelomični DIY.
Uz malo naknadnih intervencija (samoljepljiva folija je, nakon što sam ju na jedvite jade nacentrirao na zvučnik, imala hrpe "napuhnuća", što sam riješio iglom - bez vidljivih posljedica), cijela stvar je proradila, i ovdje vidite slike kako to izgleda.
Ono što je pravo iznenađenje jest koliko je do zapravo dobro.....ima, naravno, ograničenja i u gornjem i doljnjem dijelu frekvencija, ali ovo što radi radi izvanredno! Vokali su gloriozni, kao i većina solo instrumenata.
Ovaj zvučnik kao da je instrument koji ti zorno pokazuje što uopće možeš čuti - u visokima tu i tamo naslutim da je neka činela ili zvončić odrezan (mislim da driver ide do 18kHza gore), al u principu prođu sati i sati da uživaš u mjuzi bez da si uopće svjestan toga.
Bas je malo više problem, ali dakako rješiv

Čak nije problem toliko nedostatka basa - teoretski ide do 60 - 70 Hz al nemam osjećaj da je "pretanko".
Više je problem kad se "zagužva" sa više od 5-6 instrumenata - jučer sam slušao Sinatrine hitove i malo se driverčić pogubi...
Zato će ga u dogledno vrijeme jedan dobar subac rasteretiti od previše zadaća odjednom
To bi i bio zapravo zaključak i point ove priče - Vifantastisch nije kraj svijeta, ali je beskrajno praktičan - tek sad vidimo koliko su metarski stupovi uzeli prostora u malom dnevnom boravku! - i estetski je vrlo fleksibilan (samo prelijepiš nekaj drugo kad ti postojeće dosadi - koji to zvučnik može

)
I najvažnije - i samostalno, a pogotovo uz dobar sub, uopće ne mora biti usputno ili privremeno rješenje u smislu kvalitete zvuka.... bez obzira što je trošak te akvizicije ispao (barem meni) manji od najjeftinijih monitora.