View Single Post
Staro 15.04.2016., 19:21   #349
sith_lord
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Koje to (a da se tiču EU)? Volio bih ih pročitati...
Vidim jedino da tek neki US sudovi tumače zakon drugačije.

Nisu svi start-up-i potkovani toliko u IT-u pa da znaju koje sve opcije imaju.

Ako MS proda licencu Marku, a Marku je sud rekao kako može prodati Janku, mislim da je krajnje nebitno je li Janko prodao Peri ili Marko Peri, jer onog trena kad se proda, "iscrpljuje" se (ima li neki naš naziv za to ili se doslovno prevodi?) pravo prve prodaje.
Nemoj me sada hvatati za pravne termine, možda sam fulao jer doslovno prevodim, ali shvaćaš poantu ako si pročitao.

Nadalje, kupac dokazuje kupnju računom, a ako se ispostavi da prodavač nije legalno kupio licencu od treće strane, doveo je kupca u zabludu i može ga se tužiti. Kupac može jedino izgubiti pravo daljnjeg korištenja tog software-a, sumnjam da može nešto drugo jer je postupao u poštenoj namjeri.
Nema kupac što dokazivati je li prodavač tu licencu stekao na legalan način, a uostalom, ja ne znam kome se da igrati i za svaku licencu istraživati pravo porijeklo ako je već izmijenilo xy vlasnika.

Apropo dokazivanja kako se ne koristi kod prijašnjeg vlasnika, nisi u pravu.
Ne mislim sve prevoditi, pa evo quote:
Citiraj:
However, it also puts a couple of limitations on this. The first one is somewhat obvious: the seller of the used license can no longer be using the software. Oracle argued that this would be hard to track, but the court rightly points out that this is the same issue that those who sell software on CD-ROMs and DVDs face, but they figure out how to survive: As Oracle rightly observes, ascertaining whether such a copy has been made unusable may prove difficult. However, a copyright holder who distributes copies of a computer program on a material medium such as a CD-ROM or DVD is faced with the same problem, since it is only with great difficulty that he can make sure that the original acquirer has not made copies of the program which he will continue to use after selling his material medium. To solve that problem, it is permissible for the distributor – whether ‘classic’ or ‘digital’ – to make use of technical protective measures such as product keys.
Iliti snađi se druže kao odgovor proizvođačima software-a.

Konkretno za Win i Office o kojima se zapravo još najviše priča - pa zar postoji vremenski ograničeno korištenje (za ovaj 365 Office znam, govorim o ovim npr. 2007 i 2010 verzijama)?

sith_lord je offline