View Single Post
Staro 03.04.2016., 01:40   #1
prof.gogx
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
DIY popravak routera i internet veze

Primjer kako možete sami održavati ili poboljšati kvalitetu svoje internet veze.

Prvi problemi počeli su sa pregrijavanjem rutera. Stavim ruku na njega, a ono vrelo. Zatim počele CRC greške i pomalo divljati veza. Radi to sve, ne puca, ping solidan i brzina, ali zašteka pa proradi dok surfam. Trajalo 1 godinu.
Nemam što zvati ISP kad linija radi. Mjerim brzinu i solidna. Znam da su instalacija ispravne jer sam sam izmijenio sav bakar od PTT kutije do routera (doslovce).
Zadnja dva dana počelo sve divljat, pada brzina na 50-60kb/s, ping preko 150. Da zovem Optimu? Mahhh.. kao da će mi išta popraviti u subotu navečer.

I otvorim ja router, kad "mali zeleni" se napirio. Jao ženoooo šta si opet radila, ovamo dolazi i daj lemilicu ponesi.

Raskupusao staro (ispravno) napajanje i pronašao 470uF 16V. Polemio ga na mjesto malog zelenog i router proradio kao novi. Eto brzina na MAX (koliko plaćam), CRC grešaka više nema, ping idealan i browsanje leti.

Da sam zvao ISP prvidera vjerojatno bih dobio odgovor kako moram promijeniti spliter ili da je s njihove strane sve ok ili da pričekam 10 dana tehničara.

OK teško je ustvrditi ovakav kvar koji čini zamor opreme, ali nije uvijek do ISPa i kvalitete usluge problem. BTW nekoliko puta sam uspio sam ustvrditi ovakav sličan kvar. Nijednom nije bilo do ISP. Njihova linija je u večini slučajeva idealna do naše parice. Iza PTT kutije do routera, gdje nemaju pristup tehničari, je na nama da si osiguramo kvalitetu.

S takvom idejom sam izmijenio kabel koji vodi od PTT kutije spojivši kratko (1M) do splitera i dalje UTP do aparata (četiri parice, 3 telefona i 1 ruter). Jedan vod UTP ide od tavana do podruma i spaja na svakom katu telefon. Samo izvučeš jednu paricu i spojiš, a UTP nastavi dalje. Bakar u UTP je punog profila i poprilično nezgodan za polemit, ali može se sve uz malo truda i dosta planiranja.

Ovako sam s moje strane osigurao da u 10godina nemam baš nikakvih problema sa raznim ISP kod kojih sam imao uslugu. Nadam se da će moje iskustvo malo pomoći i ostalima u poboljšanju kvalitete svoje kućne internet veze.
prof.gogx je offline   Reply With Quote