View Single Post
Staro 31.03.2016., 11:41   #3109
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ne razumijem kakvo throttlanje nvidie pokušavaš progurat jadnim amd korisnicima, koji to mogu očekivati svakodnevno.

Screenshot je apsolutni stock, bez kontrole venta s bilo kojim 3rd party programom i bez ikakvog OC-a ili opcije smanjivanja efektivnog TDP-a kartice.
Dakle, na 75°C dosegne 54% max brzine ventilatora i tu stane. Pri tome se grafa čuje, no više kao šum prelaska zraka nego nekakav glasan zvuk karakterističan ventovima.
Do 65°C se niti jedan od dva venta uopće ne vrti. Ne znam kakva je situacija sa 390, ali ako se imalo okreće bar jedan vent, tu je već veliki minus. I najstiniji šumovi će smetati kad pokušavaš dokučiti novu foru velikog urednika Šprajca bez da pogledaš isječak dnevnika samo čitajući novi članak na dnevnik.hr.

Činjenica je da se bez kerefeka i smanjivanja napona po kartici out-of-the box dobije hladnija, tiša i zeru slabija kartica ako se korisnik odluči za 970.

Čovjek je više puta tvrdio da mu tih 10% FPS-a ne znači ništa, a ako pak želi imati tišu grafu nauštrb FPS-a, da će to rado i napraviti. Lijepo je to sročio i apsolutno se slažem s njim:

Citiraj:
Autor Lungz Pregled postova
I konačno, znam da je ovo kontra "gejmerske logike" i da svi hoće izvući max, međutim 10% performansi znači razliku od svega par FPSa, osim ako već nema više od 60 FPS pa je tih 10% značajna razlika, ali tada opet tih 10% ništa ne znači jer je ionako lockano na 60 FPS. I onda umjesto da mi grafa troši 100W više, grije se 10 C više i bude bučna za svega 3-4 FPSa, smanjim 1 ili 2 postavke s Ultra na High i dobijem ne tih 2-3 FPSa nazad, nego 20ak FPSa više, a razlike u kvaliteti su vidljive eventualno pri uspoređivanju screenshotova. A da ne pričamo o tome kada netko još overclocka ovu grafu za 1-2 FPSa više, a ona bude još manje efikasna nego što već je.
I onda čovjek potroši par sati dok namjesti da mu grafa radi tiho kao moja GTX970. Jedino zbog čega razumijem tu muku je onaj presedan da si "spremniji" za DX12 naslove s AMD karticom unatoč tome što svi znaju da se s bilo kojom aktualnom karticom nećemo naigrati u DX12 naslovima koji će tek uzeti primat za godinu-dvije.

Sumnjam da je odnos cijena te dvije kartice značajno promijenjen unazad godinu dana, tako da za nekog tko traži performanse više srednje klase pri čemu želi držati buku na apsolutnom minimumu i da mu nekoliko sličica u sekundi ne znači gotovo ništa mislim da je 970 bolji odabir.

--

Fore da ti treba grafa koja može tjerat igru sa ultra postavkama je za mene umrla kad su ljudi počeli koristiti rezolucije veće ili jednake HD-u. Upalim jednom da vidim svu raskoš koju pružaju ultra detalji, smanjiš na 4xAA, blur ugasiš i dobiješ 25% porast performansi uz zanemariv gubitak "realnog" prikaza. Ugasiš ambient occlusion, evo te na dodatnih 20%. One supersampling brije su komedija.

Igralo se Commander Keena u pixeliziranom 2D-u na crno bijelim ekranima, a sad ak nemaš 16xAA i SS/HBAO ili neku AO podvarijantu upaljen si pička i na tapeti svih mladih drkadžija s Furyem i endivijom ULTRA. Da ne pričam ak si slučajno odabrao 970 pored jeftinije (?) i brže 390.

Zadnje izmijenjeno od: De5tr0yer. 31.03.2016. u 12:02.
De5tr0yer je offline   Reply With Quote