Citiraj:
Autor Nec2
Pozdrav,
Unaprijed isprika ako post nije vezan za temu.
Amis-ov sam korisnik i u načelu zadovoljan uslugom (3u1, optika) do nedavno.
Na LAN-u imam postavljen običan switch između router-a i STB-a.
Sve je radilo normalno (2,5 godine) do nedavno kada se STB počeo ponašati kao DHCP i dodjeljivati range adresa preko switch-a koji ne dozvoljava pristup internetu.
Kako u Amisu ovakav način spajanja ne preporučaju za njih problema nema tj ne želi mi za test zamijeniti STB, ali mi to nije prihvatljivo.
Ima li netko sličan problem ili možda i riješenje.
Nije mi prihvatljivo da se ne može vratiti promjena konfiguracije koja je radila ili jednostavno ugasiti DHCP na STB-u ili staviti jednu statičku IP adresu samo za STB iz njegovog raspona.
Imam li temelja za prijevremeni raskid?
Hvala
|
1. STB nema na sebi DHCP server
2. DHCP server se nalazi isključivo na routeru
3. Dummy switch između routera i STBa može služiti samo za STBove
Da opišem malo stavku br. 3
Jedan port na routeru služi isključivo za jedan tip usluge (Internet/IPTV/telefonija) - zbog VLANova.
Ukoliko u taj switch spojiš računalo događa se slijedeće:
Računalo (internet) radi dok se STB ne upali. Kada se STB upali krenu multicast paketi koji imaju prioritet na mreži. U switch dođu multicast paketi a svaki "glupi" switch multicast pakete šalje svim spojenim portovima pa tako i tvom računalu.
Imaš 3 rješenja:
1. Nabaviti smart switch i konfigurirati trunk i accessne portove (neće ići jer neznaš VLAN IDeve od Amisa)
2. Provući dodatan kabel
3. Preko istog UTP kabela pustiti i Internet i IPTV pomoću UTP splittera (najelegantnije rješenje ukoliko ti ne treba brzina veća od 100mbps)
Shematski rješenje br. 3:
http://lib.store.yahoo.net/lib/cable.../NETWORK12.JPG
Osnove za raskid nema - prvo, jer nemaš problema sa uslugom ako je sve spojeno po pravilu, drugo zato što je takva usluga kod svih operatera (osim kod Tcoma gdje su ti na ruteru striktno dedicirani portovi za IPTV i Internet - a i oni taj sistem napuštaju).