Nažalost, opet moram pisati u ovoj temi.
Nakon što sam poslušao gore navedene savjete, problem je bio nestao, no samo "prividno". Najme, nisam dovoljno dugo testirao konfiguraciju da bi se desio restart. Nakon što je opet do restarta došlo odlučio sam odfurat to u servis. U servisu su rekli da im se restart nije desio čitavo vrijeme dok je računalo bilo kod njih (cca 3 dana), no u Event Vieweru je bilo vidljivo kako se meni to dešavalo, stoga su preventivno promijenili napajanje i ram. Po povratku iz servisa se računalo nije koristilo duži period vremena, cca 3 mjeseca, znači negdje do početka 12 mjeseca - i problem je još uvijek prisutan. Od tada sam pročitao hrpu tema na forumima i zaključio kako ti restartovi mogu biti izazvani doslovno svačim. Evo što sam do sada eliminirao kao uzroke:
1) Neispravnost električnih instalacija na kući - u servisu su napomenuli da je moguće da postoje oscilacije napona u utičnici stoga sam komp spojio kod frenda i opet isto. Uz to, na toj utičnici je prije bio spojen drugi komp sa sličnim komponentama i radio je normalno.
2)Novi OS - s friškom instalacijom OS-a sam već bio pokušao, no rekao ajmo vidjet hoće li nešto drugačije biti sa Windows 10. Ništa se nije promijenilo.
3) HD Audio driveri - nekim ljudima se ovakav restart znao događati kada su na računalu postojala dva drivera za audio - AMD High Definition Audio Device i, u mom slučaju, Realtek High Definition Audio. Isključivanje AMD drivera rješilo bi problem, no kod mene to ne funkcionira.
4) Preslabo napajanje - Računalo vrti stress testove bez ikakvih poteškoća po 8-9 sati. Vjerujem da ukoliko bi napajenje bilo preslabo, crash bi se desio puno ranije.
5) Temperature - Sve u granicama normale
6) Napajanje i RAM - kako su ih promijenili u servisu mislim da ih mogu prekrižiti na listi uzroka problema.
Što se hardverskog dijela tiče, mislim da tu ne mogu puno sam napraviti. Komponente koje bi mogle biti potencijalni izvor problema su matična ploča, grafička kartica i CPU. Eventualno da pokušam s nekom drugom grafičkom (pri ruci imam samo prastaru 8800 GTS 320 Mb) pa da i taj dio eliminiram.
Što se tiče samog softvera, trenutno sam ostavio komp da radi u safe modu ne bi li time eliminirao sumnje da neki od ostalih drivera rade probleme.
Imate li neke ideje što da još provjerim osim navedenog? Ukoliko će biti od pomoći mogu zakeljiti detalje iz Event Viewera vezane uz restartove.