View Single Post
Staro 27.12.2015., 04:17   #2686
MikaHR
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Ja bi na tvom mjestu svakako ugasio turbo, stavio neki blagi "overclock" (naravno koji ide na manjoj voltaži od stock). Onda si na konju

Mislim ono, meni je čak smješno pričati da je išta do 4ghz overclock, to je praktično "stock" clock za te čipove, samo što su kasnije izbačeni ovi underclockani modeli. A svi clockovi ionako rade na osjetno manjoj voltaži od tvorničke, pa ono why the fuck not
To je zato što očito neamš iskustva s tim procesorima.

Ta ploča nije radjena (kao u principu niti jedna sa 4+1) za "125" TDP procesore (čitaj osmojezgrene, ali i to je uvjetno).

Pošto su svi ti procevi potpuno otključani, treba se poigrati optimalnim setupom. naravno, 4+1 ploča dosta ograničava opcije.

Ako se većinom koriste aplikacije koje koriste manje od 50% proca (manje od 5 jezgri) totalno je BESKORISNO isljučivati turbo jer proc tako i tako radi na 4,2 GHz (u principu bilo koji 8xxx).

E sad dolazimo do onoga što se dešava na opterećenju proca na više od 50%. FX 8300 zadržava tdp na 95W i ide na 3,3-3,6 GHz, dok recimo 8350 ostaje na 4 GHz. I tu dolazimo zašto je gro online testova koje koriste proceve tipa "8320e na defaultu" potpuno obmanjujuće (jer su "e" na defaultu još niže od 8300)

Onda dolazimo do 100% proca, gdje se 8300 vrti na 2,9 GHz na defaultu, a 8350 i dalje pokušava biti na 4 GHz. I tu dolazi do throtllanja od strane ploče gdje 100% 4+1 ploča throtlla i 8350 na otprilike 2,9 GHz (i pripadajuću voltažu)

Nekad bi čak bilo bolje disejblati 1-2 modula nego tjerati svih 8 jezgri.

Tako da se stvarno treba poigrati i vidjeti šta najbolje radi, NPr. u witrcheru, koji može iskoristiti svih 8 jezgri (uz naravno bijesnu grafu koja neće bottleneck, daklem govorimo o high-end grafi) i naravno govorimo o dotičnoj ploči, možda bolje radi da disejbla 1 modul da mu se proc ne throttla itd. itd. Onda se uopćepostavlja pitanje isplativost 83xx nad 63xx

Daklem, ne nije baš jednostavo "disejblaj turbo i daj neki OC" jer bi u većini situacija (trenutno) imao LOŠIJE rezultate nego da je ostavio default.

Zadnje izmijenjeno od: MikaHR. 27.12.2015. u 04:27.
MikaHR je offline   Reply With Quote