Pozdrav.
Nisam htio otvarati novu temu jer sumnjam na isti problem (preslabo napajanje).
Konfiguracija:
AMD FX6300 (stock)
GIGABYTE 970A-DS3P (zadnja verzija BIOSa)
MSI R9 380 2GB (stock)
8GB DDR3 1600 (stock)
Corsair CX600
Win 10 64-bit
AMD Crimson driveri 15.12
Naime nedavno sam kupio novu grafičku (MSI R9 380 2GB) te bi mi se u zahtjevnijim igrama (AC:Syndicate, Fallout 4, Shadow of Mordor) slika znala privremeno smrznuti, a ekran bi otišao u power saver mode dok bi računalo ostalo upaljeno nakon čega mi je jedino rješenje reset. U Syndicateu se problem pojavljivao nakon 5-30 minuta, a u ostale dvije dosta rjeđe ali nakon 5-10 minuta i dosta ga je teško rekreirati XD. Ostale igre (CS:GO, HotS, Witcher 3, Wolfenstein: The New Order) su radile bez problema.
Stvari koje sam napravio/testirao od kupnje nove grafičke:
-čista reinstalacija Windowsa i drivera
-disk checkup
-prime95 test procesora (ostavljeno preko večeri, proc nije prešao 40 stupnjeva)
-memtest 86 test memorije (5-6 passeva na Testu 5, bez errora)
-furmark stress test grafičke (4-sati test, 100% opterećenja, temperatura nije prešla 73 stupnja)
-zamjena grafe (spojio MSI R9 290 4GB u PCIe 2.0 x16 slot i reinstalirao drivere, nakon čega je na monitoru spojenom display portom slika bila crna uz povremeno pojavljivanje desktopa nakon pritiska tipke na tipkovnici. Problem se ponovio i na TVu spojenom preko HDMIa uz vidljivi artifacting i nestanak signala. Prebacivanjem na PCIe 2.0. X4 slot su obje grafičke radile ok uz vidljiv (barem 50%) pad performansi na R9 380.
-provjerio frekvencije, drivere, brzinu PCIe slota grafičke preko GPU-Z i sva očitanja su u redu
Ova R9 290 navodno radi sasvim normalno na drugom računalu sa istim napajanjem.
Budući da sam eliminirao pregrijavanje, drugo napajanje mi je trenutno nedostupno za testiranje, a sve komponente računala su pod debelom garancijom; molim iskusne forumaše za pomoć.
Hvala