Prvo specifikacije:
MB: ASrock H81-HDS
Zvucna: Asus Xonar DGX PCI-E
Imam problem da zvucna kartica ne dozvoljava kompjuteru da se ugasi ili da se stavi u sleep mode.
Kartica je nova i problem se poceo desavati sa njenom instalacijom.
Kada se kartica izvadi van sve normalno radi i komp se normalno gasi i ide u sleep. Dakle, problem sigurno lezi negdje u zvucnoj ili PCI-E ili uglavnom tu negdje.
Problem se manifestira tako da:
- kada se odabere Shut Down PC se kompletno ugasi i taman kada se ventilatori zaustave podje ponovo boot. Dakle, nije kao restart kada boot pocinje odmah nego malo ipak "priceka" taman da se zaustave ventilatori i ponovo podje boot
- kada se odabere Sleep komp ode u Sleep i odmah se ponovo podigne nazad
Problem gasenja sam rijesio workaroundom tako da sam iskljucio Fast Startup u power options i sada se komp normalno ugasi na Shoot Down. Ali to mi ipak nekako nije pravo rjesenje jer bi se morao normalno gasiti i sa ukljucenim Fast Startupom. Kako imam SSD nije da mi to predstavlja problem, ali ipak...
Gasenje Fast Startupa ipak ne rijesava problem Sleepa jer i dalje cim ga stavim u sleep on ode u sleep i odmah se digne nazad i Windowse.
U cemu bi mogao biti problem?
U BIOS-u je ugasena on-board zvucna, iskljucene su bilo kakve wake opcije no svejedno nista ne pomaze (osim gasenja fast startupa u windowsima).
Zbog cega zvucna (ne znam da li bi i neka druga kartica upiknuta u PCI-E radila isto) ne dozvoljava normalno gasenje ili sleep kompjutera.
Pomagajte tko zna