Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 09.11.2015., 11:17   #7664
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Napisaše kolege više-manje sve.....činjenica da ti je soba stvarno velika, i da će zvučnici biti ključni dio priče. U tom kontekstu bi 500 Eura budžeta bio prilično ograničavajući faktor ukoliko se cilja na dugoročniju kvalitetu, čak i na second hand tržištu.......uz to, imaš i neke estetske zahtjeve (sasvim relevantno) No, više-manje svatko tko ima neki kvalitetnji setup prošao je upravo tu priču, jer se radi o prilično uobičajenoj situaciji.
Rijetko tko za svoj prvi hi-fi - koji se gradi od nule- ima priliku ulupati solidne novce koji se traže za kvalitetne sustave (što je danas još intenzivnija razlika u odnosu na ranije)......
Onda počneš sa komponentama koje si možeš priušititi, pa pomalo mijenjaš jednu po jednu komponentu......i dok se okreneš, već boluješ od upgradetis-a i kupuješ "još samo malo bolje"........
Zato bi bi bilo bolje objektivno sagledati svoje financije i rastegnuti se kolko je moguće u trenutku u kojem kupuješ - bez da ugrožavaš egzistenciju naravno, pogotovo ako imaš obitelj. Ključ za tako nešto je da iskoristiš akcije i povoljne ponude, malo se snađeš i na kraju napraviš pokoji kompromis.
Kao posljedicu takvog pristupa, ja sam osobno imao jedne zvučnike više od 10 godina, pa mislim da mi se "zalogaj" (čitaj: g....o) kojeg sam progutao u trenutku kupnje ipak isplatio.

No, ajde da vidimo što se dade napravit……….

Spomenuo si da bi se mogao protegnut na 50% više od 500 ojra. Predlažem da dodaš na to 10%, i onda se držiš tog budžeta kao pijan plota – tako ćeš ostat unutar razumnog izdatka, a preostaje ti puno kombinacija za izrotirat unutar tog iznosa.

To je dakle 5.500 kn. Razumno je najviše novaca izdvojiti za zvučnike, jer su oni najvažnija karika lanca.

Predlažem da taj iznos podijeliš na 3.000 kn za zvučnike (sa stalcima, ako su bookshelfi u pitanju) i 2.500 za pojačalo i izvor zvuka. Bez Dac-a na koji ćeš spojit PC i TV se ne isplati – samo ćeš kompromitirat kvalitetu ostalih komponenti u lancu – pravilo No.2 je „garbage in – garbage out“ (pravilo No.1 je „kvaliteta sustava = kvaliteta naslabije karike“).
Za početak zanemari kablove, odnosno uloži do cca. 200 kn i zažmiri na taj iznos. Poslije će biti veselja i sa tim, jer je to logičan nastavak priče.

E sad malo prosurfaj, ne žuri…………probaj poslušat sve što ti paše u budžet prije nego što išta kupiš, ako je ikako moguće.

Ja ću ti sad dati jedan prijedlog koji razmotri zajedno sa ostalim prijedlozima i (apsolutno) svojim zapažanjima.

Bez obzira na veliki prostor, uz dobar smještaj ipak bih ti preporučio bookshelfe, jednostavno zato što mi se čini da su ovi za trenutnu cijenu za par kopalja iznad svih ostalih u toj klasi, i uklapaju se u iznos.
Radi se o modelu Quad 11L, koji se kod provoxa nudi za 2.300 kuna. Za tu lovu ćeš dobiti izvanredan zvučnik koji može jako nisko za svoje dimenzije, pravi furnir i visoki sjaj…….povremeno ih gledam i mislim si da bih trebao kupiti jedan par sebi, da se nađu…....no naravno, i da su spremljeni u kutiji nemam gdje s njima.

Mislim da ga nema u bijeloj verziji, ali ova verzija u bird-eye javoru u visokom sjaju izgleda tako da bi mogao koštat i pet puta više (pogotovo što tak i svira – slušao sam, nemaš beda sigurno…..)

http://www.audioasylumtrader.com/ca/...ye-Maple/33531

Ako provox ima i takvu varijantu za tu cijenu, eto ti eye-candy

Stalci te mogu doći i do 1.000 kuna, pa preporučam da na Njuškalu pogledaš oglase gdje se oglašavaju stalci po mjeri. Ima ih mislim nekoliko, i cijene su oko 500 kuna, a možeš se sa čovjekom dogovorit finiš i detalje.

To je dakle, 2.700 kuna, ostaje ti još 2.800………

Iz prve ruke ti preporučam S.M.S.L Sanskrit dac – došao me je oko 800 kn sa dostavom (Amazon.uk), ima tri ulaza (USB, toslink, coax), ima srebrnu verziju, i svira bolje nego što košta….jest da je kinez i da ima i boljih, ali svira za moje standarde u najmanju ruku prihvatljivo, pa mislim da ni ti nećeš naći zamjerke.

Ostaje ti još 2.000 kuna za pojačalo. Imaš svakako opciju da uzmeš novog osnovnog Onkya, Denona, Yamahu ili nešto slično, ali ja bi ti preporučio da ovu komponentu kupiš second-hand.
Quadovi su prilično gladni konkretne snage (dobar trafo, veliki kondići) , pa mislim da osim garancije ovi novi nemaju neke prednosti u odnosu na neko pojačalo cca. 10 tak godina starosti a dvije-tri klase više, iz oglasa.
Trenutno vi preporučio jednog Denona 1500R, koji nije prestar, srebrn je (!!!) i totalni je high-end iznutra u odnosu na početnu klasu iz dućana. Čovjek na njušci traži za njega 2.100 kn, i mislim da vrijedi toliko ako je ispravan.

Eto, jbg, malo mi je jutro na poslu u praznom hodu, pa sam natipkao rečenicu –dvije…….

Nadam se da će ti pomoći, kad uspiješ pročitat sve

Zadnje izmijenjeno od: jean luc. 09.11.2015. u 11:23.
jean luc je online   Reply With Quote