Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.11.2015., 18:37   #17498
Penryn
Premium
Moj komp

Penryn's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Je kak da ne.
Svaki motor ima navedeno koliko ulja smije potrošit, to vam i piše u uputama od auta. Za mog 1.2 benzinca je tolerancija 0.5l/1000km, troši dva do tri deci, ovisno o uvjetima vani.
Onaj neki fauwe sporcki motor je imao toleranciju točno na litru. X stvari utječe na potrošnju i ona ne znači da je motor za bacit. Ak uzmeš u obzir ulogu ulja u motoru, nije li malo blesavo očekivat da ga ne potroši baš ništa?

btw: kako razina ulja u motoru može ostat ista, može se i povećat. Tako da to što je razina uvijek ista ne znači da ga nije potrošio.
Ma svi oni u svojim manualima navode da je oko 1l na 1000km normalno, čisto da se ograde od reklamacija kod ovih nešto malo lošijih primjeraka koji vole popiti a inače ne bi trebali.

Istina, X stvari utječe na potrošnju ulja, između ostalog i radni sati motora te na kojim rpm je proveo te sate.
Nije isto ako si 10k km odvrtio u gradu lupajući blokade i natjerivajući se od semafora do semafora ili ako si tih 10k km odvrtio na autocesti s prosječnih 100km/h na ~2500rpm.

Blesavo je očekivat da ne potroši ulja baš ništa, al da ta potrošnja može bit neprimjetnih dec-dva na 10k km, može. Znam osobno 2-3 takva a svi preko 200k km, al isto tako recimo znam i neke nove hyundaije atmobenzove koji u istih 10k km popiju 1-2l, pa ti sad budi pametan..
Penryn je offline   Reply With Quote