Mi imamo jedan od boljih trzista internet bankarstva, ne u regiji nego u Europi. Ok ovo govorim iz mog subjektivnog i ogranicenog dozivljaja po EU. Takodjer, nema puno zemalja ovako povezano zdravstvo. Nema ni puno zemalja e-gradjanina kao i mi. Istina to je tek u nastajanju ali ispred smo mnogih po nekim stvarima. Skrenuo sam s teme...
Da se vratim nazad na ono sto znam iz prve ruke. Dali si vidio data centre banaka? Podravka za koju osobno znam sto koriste na storage strani. Agrokor iz druge ruke. Sve su uglavnom radili veliki SI-ovi kojih nema previse u HR. Dakle uvijek isti koji se povlace svukuda. Ekipa zna posao i dobri su.
Ono sto nama fali je dovoljan broj velikih firmi koje ce uloziti u najnovije infrastrukturne (i druge) trendove kao VDI i slicno pa ostajemo vecinom na firmama Mujo i Haso, dva laptopa, ad-hock WiFi sa USB shareanim diskom.
Sada da se dotaknem opet famoznog Meraki-a ili ti ga CAPEX + forsirani OPEX koje opet kazem mislim da je totalni overkill za firme u nastajanju i nepotrebno izbijanje novaca. Slozio bih se sa Meraki -em u ovim okvirima u kojima jesmo kada bi mi netko rekao, CAPEX + OPEX rastegnut na cca 4 godine barem priblizno jednak sa standardnim pristupom. Benefiti ili jos gore added value od cloud administracije mreze u malom okruzenjeu su sto tocno? Koliko tog administriranja mreze ima i koliko tocno to povecava produktivnost/povrat preko Meraki-a za firmu od 30-40 racunala? A ukoliko je gore spomenuti CAPEX + OPEX x 4 (TCO) manji kod Merakija, moj duboki naklon i ja stajem uz to rjesenje.
Uglavnom, neznam s kime i gdje radis ali imamo i mi nase ICT pulene a definitivno nam SI trziste nije kako kazes "stara oprema kod integratora".