Citiraj:
Autor RaneZ
Osobno ne koristim pwm.. Nepotrebno je. Ne zelim nikakva ubrzanja ni usporavanja. I 3 pin mi je previse  Stavim 600rpm fix i mir dovijeka. 
|
PWM je dobra stvar kada npr. trebaš više ventova kontrolirati preko ploče tj. njenih headera, a nemaš dovoljno dozvoljene struje na njima - ilitiga imaš prejake ventove za headere.
Napajanje preko molexa, a kontrola preko matične - idealna kombinacija. Da stvar bude još bolja, takav se adapter složi za 5min u kućnoj radinosti za 0kn
Naravno, pričamo o korisnicima koji žele da im se brzina mijenja ovisno o određenoj temperaturi.
Citiraj:
Autor lobo64
No, SPEEDFAN je tu zakon, s njim možeš konfigurirati bilo koji fan heder (ako je na pločl isti spojen na IO kontroler) i to u rasponu koji ni jedan BIOS ne dozvoljava bez obzira bio dotični 3 ili 4 pin. Ograničenje predstavlja jedino sam vent, odnosno koliko nisko će se dotični dati spustiti a da se ne zaustavi...
|
Nažalost SpeedFan još uvijek samo djelomično podržava Broadwell proceve, dok Skylake uopće ne podržava (ni CPU ni MBO senzore) tj. ne daje nikakva očitanja (RPM, Temp, Voltage ...) koliko sam skužio po komentarima korisnika na forumima.
Ovu svoju konfu sam uspio nekako upogoniti da se kejs ventovima brzina mijenja ovisno o temperaturi procesora, ali i grafičke kartice.
Ovo mi je bila želja za složiti, jer u raznim scenarijima su CPU i VGA različito opterećeni, te naravno ponekad znaju imati poprilično različite/neujednačene temperature. S obzirom da je CPU pod AIO vodenim, jedina znatno toplija komponenta je bila grafa, koja sada samostalno može dizati brzinu ventova na kućištu, kako bi dobila više hladnog zraka iz okoline.
Još mi je jedino ostala ugradnja PWM venta na napajanju, koji bi također bio upravljan SpeedFan-om tj. temperaturama CPU i VGA, čime bi se potpuno automatizirao proces provjetravanja kućišta.
Samo da još autor SpeedFana uvede očitanje temperature sa jezgri (za Broadwell), a ne sa onboard senzora ... i to je to