Zapravo se cijeli problem svodi na dual ili triple play usluge: postavke za konfiguraciju ADSL ili VDSL usluge nisu poslovna tajna, njihovo objavljivanje sigurno nebi naškodilo davatelju usluge. VOIP postavke su već nešto drugo, sa određenim znanjem u materiji moguće je mimoići naplatu usluge od providera, ergo može se konfigurirati drek jeftino telefoniranje.
No, svatko tko ima imalo pojma može iz rutera izvući veliku većinu postavki sam (barem za ADSL/VDSL uslugu), kupiti gateway (čitaj modem/ruter) te ga prema izvučenim postavkama podesiti da radi bez problema. Problematična (uvjetno rečeno, i to samo zbog passworda) je VOIP konfiguracija...
Catch je da na domaćem tržištu baš i nije neka ponuda dotičnih uređaja, osobno sam našao samo TP LINK i to samo jedan model (ako uopće dostupan).
Izvan Hrvatske je ponuda dosta bolja, sam ZYXEL ima jednu zvijer u ponudi (VMG 8924 B30A).
Gotovo sam uvjeren da će u DE ako im zakon o uni ruterima prođe doći do sljedeće situacije: provider će i dalje nuditi unaprijed konfigurirane uređaje (koji će i dalje biti relativan šrot, odnosno neće pratiti opcije kao što su npr. dual band AC wless, Gb ruting itd.) po povoljnim cijenama i sa pruženom podrškom za iste, ali će istodobno objaviti postavke za uslugu da se mogu od strane korisnika koji to žele konfigurirati i uređaji kupljeni u slobodnoj prodaji.
Za takve uređaje onda sigurno neće nuditi podršku...