View Single Post
Staro 12.10.2015., 15:51   #208
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor MasterX Pregled postova

ISP uvjetuje da u slucaju tehnickih problema korisnik koji ima svoj router nema prava na korisnicku podrsku, ali isto je i kad imas njihov router u Bridge mode-u, sve sto se dogadja iza njihovog uredjaja ISP nije briga, niti je njihov problem
Kod njih ? Kod nas znam da je tako... medjutim recimo da ima 200 tisuca korisnika na VDSL-u i da samo 10% ima neke svoje routere koji tvornicki dolaze doslovce "goli" ...

I sad... koliko uopce ovdje na forumu korisnika zna sta je:

ATM PVC Configuration

VPI

VCI

I koje vrijednosti trebaju biti unesene u goli router ??

Ovdje govorimo o pojmu i vrijednostima koje su aktualne bar 10g pa je netko mozda i nesto "nacuo" o tome i da je za svaki ISP drugacije itd...

No.., i sad ti dodje VDSL router koji radi ne preko ATM nego PTM i nemas ni VPI ni VCI nego imas:

802.1p

802.1q

Pa imas i ostale stavke samog podesavanja koje nisu iste kao ove 10g prozvakane vec. Kako bi ISP isao sad tih 10% konfigurirati da sve radi ?

Router mora biti unaprijed podesen ili mora biti neka daljinska kontrola definirana unaprijed u istom a kako ako je router "gol tvornicki"...

Nemoj racunati sebe, mene ili bilio koga malo naprednijeg korisnika koji zna logirati se u router opcenito, vjerovao ti ili ne ali od 10 ljudi kojima sam nesto stimao ili podesavao router na bilo kojem ISP-u njih 5-6 nema blage veze sta je i gdje je 192.168.X.X i kakav password... gurnu mi papir o ugovoru i spika je uvijek: usteko sam sve zice ko na slici i ne radi internet.

U konacnici nema sanse da bilo koji ISP moze raditi na takav nacin, slati tehnicare ili imati toliko operatera. No u svakom slucaju bi trebao omoguciti relavntene podatke na uvid onim korisnicima koji imaju znanja i volje koristiti neki drugi router koji je kompaktibilan.

Ne da bilo koji korisnik mora svoje podatke "izvlaciti" nego da imas opciju:

1. Sve njihovo i unaprijed definirano na system ukljuci - iskljuci.
2. Svoj router i sve pripadajuce podatke koji su potrebiti za konfiguraciju istoga.
silver_tip je offline   Reply With Quote