View Single Post
Staro 11.09.2015., 09:16   #30
Penryn
Premium
Moj komp

Penryn's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
dakle tražiš gluposti
A valjda, tražim da se nešto testira u realnim uvjetima, glupost.

Citiraj:
Autor Chuxonja Pregled postova
Osim u slučajevima kad se razleti
A to je.. nikad? Ne pamtim kad sam zadnji put vidio napajanje bez over current zaštite.

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Trebaš razlikovati dva suprotna pojma, maksimalnu (vršnu) potrošnju i isto tako maksimalno (vršno) opterećenje.
Dobro, objasni mi razliku..

Citiraj:
Ako si ikad gledao wattmetar prilikom cinebencha ili bilokojeg takvog sintetičkog testa shvatio bi da tokom njihovog izvođenja potrošnja dosta varira i nikad se ne radi o vršnoj potrošnji i zagrijavanju.
Naravno da sam gledao, nebrojeno puta, zar stvarno misliš da napamet govorim?
Gledaj, možeš ti napravit power virus aplikaciju koja će iz procesora izvuči 50-75w više nego li će cinebench.. i kakva onda korist od nje?
JJ iz ASUS-a je recimo preporučio da se kao stress test izbjegava Prime95 i slični jer zakolje proc a ne garantira stabilnosti, tj. može proći 5 sati primea95 a izbacit bsod u betlfieldu 4 - kakva onda korist od primea?

Citiraj:
OCCT, Prime95 i ostatak burn test ergele je tu odličan, jer na jednom te istom testu u istim uvjetima možeš jasno vidjeti brojku koja je usporediva sa brojkama drugih generacija.
Zahtjevnost takvih power virusa ovisi o verziji pa će ti tako Prime95 28.3 više zaklat procesor i pokazat veću potrošnju nego li 27.9 verzija. Dakle - nisu mjerodavni.
A ako koristiš staru verziju kako će ona iskoristit sve instrukcije novijih procesora i tako ga max opteretit?

Citiraj:
Po meni turbo treba ostati upaljen u svim testovima. Doduše u testovima matičnih je još kritičnije da ga se ne dira, jer podatak koliko su same u stanju isti održavati govori puno više o ploči i koliko kvalitetno je njezina naponska regulacija odrađena.

Koliko ja znam Intel se tim Turbo Boostom hvali na sva zvona, zašto onda ne koristiti i testirati tehnologiju koju svakom iteracijom još više i više optimiziraju, na kraju dana to su performanse koje si platio kupnjom xyz procesora.

Na kraju dana, nisu proizvođaći izmislili turbo boost nego intel...
Pa Turbo treba ostat uključen, apsolutno se slažem, ali ti kao da pola toga nisi pročitao.
Normalan turbo način rada za i5-6600k je 39-38-37-36, odnosno redom takt kad je opterećena jedna jezgra-dvije-tri-sve četiri. Znači kad su sve 4 jezgre opterećene takt je 3.6GHz.
Neke ploče vole varati i onda podese turbo tako da uvijek drži 3.9GHz, bez obzira koliko jezgri opterećeno.
I onda ispadne da je i5-6600k poprilično jači od recimo i5-4670k a samo zato jer se nije pazilo pa je 4670k radio na normalnih 3.6GHz a 6600k na 3.9GHz, tj. nisu imali iste uvjete odnosno 4670k nije imao tu sreću kao 6600k da naleti na ploču koja forsira enhanced turbo.(a ima ih i za haswella)

Znači ne radi se o nikakvoj "kvaliteti" ploča, a tu kvalitetu ti pogotovo neće pokazati to jel ploča može održati turbo - to nije nikakav problem i to svaka mora moći.

Citiraj:
Ja stvarno ne vidim u čemu je problem, ako za xyz radnju skylake treba xyz više struje, ali taj posao odradi xyz vremena brže i sve platforme su uspoređene unutar istih parametara, ja stvarno ne vidim zašto takav test ne bi bio relevantan, međusobno usporediv i na kraju dana pokazatelj realnog stanja?
A vidi ovo, rezultati od picajzla švaba. Rezultati u cinebenchu R15 i potrošnja mjerena u istom.

i5-4690k - 3.7GHz - score 568 - potrošnja 102W
i5-6600k - 3.6GHz - score 602 - potrošnja 80W

E sad, kako jedan OCCT koji na tko zna kakav način optereti određeni procesor može bit relevantniji od ovog?
Ponavljam, ne treba maknuti skroz OCCT ili prime95, ali treba ubaciti i jedan graf iz real life aplikacija.

Po tebi bi onda bilo ok da potrošnju grafičkih mjerimo samo u furmarku? Pa bi ispalo da jedna Sapphire R9 Fury sama povuče 450W a recimo konkurentna GTX980 tek 190W.. legit?

Zadnje izmijenjeno od: Penryn. 11.09.2015. u 09:24.
Penryn je offline   Reply With Quote