N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Autor Penryn
Najjednostavnije se vidi koliko performansi se dobije za koliku potrošnju.
Potrošnja pod OCCTom ili Prime95 ili nekim trećim je apsolutno irelevantna za bilo koga.
|
Trebaš razlikovati dva suprotna pojma, maksimalnu (vršnu) potrošnju i isto tako maksimalno (vršno) opterećenje.
Citiraj:
Autor Penryn
Ok, eto onda možete prijeći na Linpack s AVX2 jer je uvjerljivo "worst case scenario", daleko veći i od OCCT-a.
Ali opet bi bilo lijepo vidjeti koliko troše i u realnim uvjetima a ne samo "power virus" aplikacijama.
Ovako ispada da i5 skylake troši više od prethodnika a zapravo je suprotno.
Moja poanta je da treba lijepo naglasit koji je takt jer ovako dolazi do nepravilnosti - ispada da je i5-6600k poprilično brži od i5-4670k(3.6GHz) a zapravo je razlika clock-per-clock nekih 5-6%.
Možda sam ja perfekcionist al ako ima mjesta napretku - zašto ne napredovat?
Ja bi ostavio sad sve kako je a za u buduće stvorio par novih tablica, recimo clock-per-clock usporedba gdje su svi na 4GHz, pa bilo sandy, ivy, haswell, broadwell, skylake, bully itd. i možda dodatnu tablicu potrošnje u cinebenchu r15, to bi bar bilo lako - dok se vrti cinebench samo bacit oko na vatmetar.
Ako to mogu anandtech, computerbase i ostala ekipa ne znam zašto i vi ne bi mogli.
|
Ako si ikad gledao wattmetar prilikom cinebencha ili bilokojeg takvog sintetičkog testa shvatio bi da tokom njihovog izvođenja potrošnja dosta varira i nikad se ne radi o vršnoj potrošnji i zagrijavanju.
Citiraj:
Autor Penryn
Pa, djelomično se slažem s tobom ali stvar je u tome što praktički niti jedan program neće "opteretit" da ne kažem zaklat procesor kao što će to Prime95, OCCT, Linpack i slični.
Ne kažem da treba skroz ukinuti i maknuti occt ili prime95 grafove ali da treba dodati potrošnju u realnim uvjetima, treba.
Što se grafičkih tiče, pogledaj ovo:
U Peak tablici(najveća potrošnja zabilježena u Metrou 2033) vidiš da Sapphire R9 Fury povuče 260W. Znači dok se vrtio metro2033 bench to je najviše što je u jednom trenu wattmetar pokazao.
A pogledaj sad na Maximum tablicu, to je potrošnja pod Furmarkom.
400-450W.
Sad, što napraviti, uzeti napajanje za 200W jače zato što furmark povuče dodatnih 200W iz grafe iako i u najzahtjevnijim igrama grafa neće povući preko 260W?
|
Potrošnja u "realnim uvjetima" je potpuno bedast pojam jer je kao takav nemjerljiv i ne može se standardizirati metodologija koja bi bila usporedna xyz generacija unatrag. OCCT, Prime95 i ostatak burn test ergele je tu odličan, jer na jednom te istom testu u istim uvjetima možeš jasno vidjeti brojku koja je usporediva sa brojkama drugih generacija.
Citiraj:
Autor krešo
Prva recenica nije ispad, a procesore oduvijek testiramo na isti nacin.
Cilj je natjerati procesor na worst case scenario, po pitanju potrosnje i zagrijavanja.
Jos od Haswella objasnjavamo kako ploce tjeraju procesore u maksimum i na taj nacin ih testiramo.
Kod Z170 ploca ako ne koristimo XMP, procesor stvarno radi na maksimalnih 39-38-37-36, ali cim ga ucitamo forsiraju se sve jezgre (neke Ausove i pitaju dal to zelimo).
Nacin rada procesora je objasnjen u opisu, gdje sam napisao da ploce forsiraju procesor do maksimuma. A opet ponavljam, kad kupim takav procesor i zelim da mi radi uvijek na maksimumu, a ovaj procesor je otkljucan i Intel preporuca da ga se overclocka. Za sve ostalo tu su zakljucani procesori.
Mislio sam da je to jasno, da procesore od Haswella uvijek testiramo na maksimalnom Turbu jer Z97 i sada Z170 ploce to forsiraju, ali ubuduce cu to i spomenuti dodatno da ne bi bilo zabuna.
|
Po meni turbo treba ostati upaljen u svim testovima. Doduše u testovima matičnih je još kritičnije da ga se ne dira, jer podatak koliko su same u stanju isti održavati govori puno više o ploči i koliko kvalitetno je njezina naponska regulacija odrađena.
Koliko ja znam Intel se tim Turbo Boostom hvali na sva zvona, zašto onda ne koristiti i testirati tehnologiju koju svakom iteracijom još više i više optimiziraju, na kraju dana to su performanse koje si platio kupnjom xyz procesora.
Na kraju dana, nisu proizvođaći izmislili turbo boost nego intel...
Citiraj:
Autor krešo
A da ti dodjes malo recenzirat procesore?
U ovih 15 godina smo valjda vec sto puta ponovili da nije toliko bitna sama vijednost koju smo dobili (bila ona temperatura, potrošnja, fps ili neka druga vrijednost), nego razlike izmedju usporedjenih komada hardvera dobiveni pod istim ili priblizno istim uvjetima.
Naravno, potrosnja ce se uvijek kretati u nekom postotku oko te brojke kod svih. Sto se tice nerealnog opterecenja, pa sta onda? Cilj je izmjeriti koliko maksimalno guta i koliko se maksimalno grije. A sto se toga tice, ovakve brojke potrosnje sam vidio i kod nekih benchmarka koji potegnu sve cetiri jezgre do maksimuma.
Sto se Turba tice, naravno, proizvodjaci "varaju" s tim vec dugo, ploce forsiraju procesor i naravno da mjerim sa sve cetiri jezgre u maksimumu jer su tako mjereni i drugi procesori. Iskreno, ko kupi ovakav procesor pa ga koristit pod "normalnim" uvjetima, mogao je komotno kupiti i sporiji.
|
Ne bi rekao da varaju nego jednostavno izvlače maksimum iz procesora, što je po meni dobra stvar, osim o performansama, kvaliteti ploče govori i o tome koliko je čitava platforma napredovala u odnosu na prethodnu.
Citiraj:
Autor Penryn
Ništa od futuremarka nije "power virus" kao što su furmark, prime95 itd.
I neće komp odapnuti već će se napajanje ugasit i to je to, al uostalom tko uzima na knap napajanje?
Ako nešto testiraju godinama ne znači automatski da ne može i ne treba bolje od toga..
Poanta je da su mjerenja neprecizna, prema ovom testu ispada da je skylake miljama ispred haswella i da uz to troši više a ništa od tog dvoje nije točno.
|
Preciznost i usporedivost mjerenja ovisi isključivo o konzistentnosti testova i usporedivosti rezultata. Tokom recenzija ključne stvari su imati identične uvijete testiranja kako bi rezultati bili usporedivi te se na temelju takvih rezultata tek može donjeti nekakav zaključak.
Ja stvarno ne vidim u čemu je problem, ako za xyz radnju skylake treba xyz više struje, ali taj posao odradi xyz vremena brže i sve platforme su uspoređene unutar istih parametara, ja stvarno ne vidim zašto takav test ne bi bio relevantan, međusobno usporediv i na kraju dana pokazatelj realnog stanja?
i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
|