View Single Post
Staro 10.09.2015., 17:47   #9
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Penryn Pregled postova
Iskreno ja bih izbjegavao takve testove u bilo čemu pa i prilikom mjerenja potrošnje jer takvi programi tipa OCCT, Prime95, IBT, Linpack i sl. nerealno opterete procesor na način na koji niti jedan drugi "normalan" program neće.

Puno bolja usporedba bi se napravila da se potrošnja mjeri u cinebenchu r15 ili x264, recimo usporedit rezultate dobivene u cinebenchu i x264 s potrošnjom pod isti tim programima.
Tako bi dobili najrealnije brojke koliko je procesor brz i koliko pritom troši.
Mjerit potrošnju OCCTom je kao da performanse neke grafičke mjerimo u igrama(što svi i rade) a potrošnju joj mjerimo u furmarku koji nekim karticama podigne potrošnju za preko 100W.

I također pripazite na takt na kojem procesor radi prilikom testiranja jer mi se iz rezultata čini da je ploča forsirala turbo od 3.9GHz za sve jezgre umjesto tvorničkih 3.6GHz.
A da ti dodjes malo recenzirat procesore?

U ovih 15 godina smo valjda vec sto puta ponovili da nije toliko bitna sama vijednost koju smo dobili (bila ona temperatura, potrošnja, fps ili neka druga vrijednost), nego razlike izmedju usporedjenih komada hardvera dobiveni pod istim ili priblizno istim uvjetima.

Naravno, potrosnja ce se uvijek kretati u nekom postotku oko te brojke kod svih. Sto se tice nerealnog opterecenja, pa sta onda? Cilj je izmjeriti koliko maksimalno guta i koliko se maksimalno grije. A sto se toga tice, ovakve brojke potrosnje sam vidio i kod nekih benchmarka koji potegnu sve cetiri jezgre do maksimuma.

Sto se Turba tice, naravno, proizvodjaci "varaju" s tim vec dugo, ploce forsiraju procesor i naravno da mjerim sa sve cetiri jezgre u maksimumu jer su tako mjereni i drugi procesori. Iskreno, ko kupi ovakav procesor pa ga koristit pod "normalnim" uvjetima, mogao je komotno kupiti i sporiji.
krešo je offline   Reply With Quote