Citiraj:
Autor Romul
Zagrijavanje je vece i tocka. To sto masivni hladnjak uspije odvesti dovoljno topline sa GPU da ga zadrzi na recimo istoj temp kao na 970 to ne znaci da je disipacija jednaka. Ta disipirana toplina koju cooler odvodi sa GPU ide u kuciste koje onda zagrijava sve ostale komponente. Tomu se moze malo doskociti instalacijom nekoliko ventilatora koji ce onda izvlaciti nesto topline van i onda zagrijavati moj radni prostor... Suma sumarum toplina prezentira cisti gubitak kartice da obavlja svoju zadacu kalkulacije a ne toplinskog objekta.
|
U starim danima bih sve ovo navedeno zanemarivao, isključivo se vodeći što boljim performansama čipova (onih 5-10% prevage) i pokušao se usredotočiti na što efikasnije odvođenje topline takvog brzog i vrućeg HW-a ... a onda sam u nekoliko zadnjih godina shvatio da mi sve to nije potrebno u životu i da mi je u stvari puno veći gušt imati nešto u kanti što se ne primjećuje, kako glasnoćom hladnjaka tako i zagrijavanjem prostora.
U posljednje vrijeme me pomalo smeta ubrzavanje ventova na hardveraju tijekom najobičnijeg gledanja filmova.
Malo potražim na webu i pronađem ovu
tablicu sa TechPowerUp-a
Zanimljivo je, koliko su u stvari neki čipovi gladni struje prilikom jedne jednostavne zadaće poput reproduciranja Blu-ray materijala. Prilikom igranja je vjerojatno nešto manji nesrazmjer, ali je i dalje osjetna
razlika.
Doduše trenutno gledam iz perspektive moćnijih grafi kao što su GTX980 (i Titanijum verzija iste), te mi je u biti neshvatljivo da je tolika razlika u potrošnji (u odnosu na crveni tabor).
Btw taman sam danas naletio u jednom IT shopu na jednu 390X sa solidnom cijenom ... i onda mi se u podsvijesti pojavi ona tablica sa potrošnjom prilikom light loada ... odmah mi je pogled poletio prema nekom drugom hardveru.