Nije loše ali ne očekujem neko masovno uključivanje korisnika na tu "optiku".
Po mojoj pretpostavci to većinom grade tamo gdje je blizu optika/zdenac odnosno gdje postoji kabelska kanalizacija i jednostavnim provlačenjem 50-100m do zgrada postave ovu "fftb".
Očekujem pokrivenost oko 10 zgrada/nebodera u Zagrebu bez širenja na ostale gradove.
Sumnjam da će korisnika udaljenog 1km ili više tj. zgradu spajati (dosta košta) i širiti no za korisnike u kratkoj petlji već je do sada postojala mogućnost VDSL-a a brzine im nisu reprezentativne (80/40mbps-280kn), čak su sporiji od osnovnog HT-ovog 100/20Mbps te ne mogu (vectoring ne podržavaju te kutije) pružiti 200/100Mbps.
FFTB u budućnosti bi mogli nadograditi puno boljim rješenjem, FFTH odnosno optika do stana a ne samo do ulaza no i to bi zahtjevalo veća novčana ulaganja.
Kako sam ja u Rijeci čisto sumnjam da će do nas ovo ikada pojaviti, imam 40-ak metara od zgrade optiku u oba smjera (spojene neke druge zgrade a ne moja) a kroz koju prolazi i regionalni iskonov optički link do Kozale no ovako nešto sumnjam da će imati širu primjenu, eventualno će pokriti 0,2% Iskonovih korisnika.
Btw zanimljivo, danas se spaja tehničar HT-a s nekim telefonom na izvod koji daje glasan "ziju ziju ziju" i meni padne margina i max, 10 000 FEC-a u 1min i kaže da on moju paricu ne dira. A nekome crkao telefon (MSAN), ne znam je li riješio i hoće li mi opet što pasti ako bude što mijenjao no kada je otišao se vratilo;
Code:
============================================================================
VDSL Training Status: Showtime
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 8b
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 3 days: 4 hours: 55 minutes
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 2.519 Mbps 20.479 Mbps
Actual Net Data Rate: 2.520 Mbps 20.480 Mbps
Trellis Coding: ON ON