Argument da možeš chipat auto ti je prejeben. Ako čovjek kupuje novi auto, može se pozdraviti s garancijom ukoliko mijenja mapu, i to se zove remapiranje, ne chipanje.
A i sam postupak nije jeftin. Naravno, možeš to odraditi kod lokalnog 'malog', i može biti ok, a može i završiti s novom turbinom.
Ja sam naučio na teži način, odvojio 500 Eura i za novu mapu se obratio RevoTechniku.
Moderni dizelski motori imaju VTG turbine, dok turbobenzicni (izuzev Porschea) nemaju. I dok ti prešaltaš dva puta, a ja četiri do stotke, isto tako ja poklopim gas i preskočim te bez da moram prebacivati u manju.
DPF, uz pravilno korištenje i održavanje nije problem, a ukoliko vlasnik inzistira, može se i ukloniti. Veći problem su bile dizne na TDI motorima koje su stvar prošlosti.
TSI motori o kojima tolko pričaš se nisu nešto iskazali
Iz prve ruke znam više primjera, a ako ne vjeruješ, ima nemali broj hrvatskih i stranih foruma koji to mogu potvrditi, lanac im voli prekočiti, pomota ventile, sjebe klipove, i motor može u CIOS. Uz sve to pribroji našeg krasnog zastupnika, i drž'-nedaj dok ne dobiješ drugi motor.
Turbobenzinci se jesu puno razvili u zadnje vrijeme, ali i dalje vrijedi pravilo koliko kilometara radiš, takav auto uzmi. Ako ti je najveći doseg otići jednom na more, a ostatak vremena se vozikaš po gradu, uzmi benzinca.
Ako ti je posao relativno daleko, dizela, i bok. Troškovi održavanja za dizela uopće ne moraju biti veći. Turbina može otići i jednom i drugom, ako mijenjaš mapu, kuplung također može otići na oba, plus što benzinac ima svjećice, dizel nema