Tema: Automobili
View Single Post
Staro 22.06.2015., 07:34   #15518
DANCI
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Jel se može u nove turbobenzince ugradit plin? Takav auto bi bio bolji od dizelaša po svemu osim po okretnom momentu - vidim da turbobenzinci za istu konjažu imaju 20-ak% manje momenta.

Nema skupih dizni, visokotlačnih pumpi ili DPF-a kao kod dizela. Turbine više nisu strašno skupe jer ih ima sve više. Sa plinom je ekološki čišći od dizela, trošak po km što se tiče goriva je manji ili jednak.

Izgleda da bi ja bio jedan od onih idiota koji u neki RS model ugradi plin - ali ne zbog uštede na gorivu nego da što manje para uplatim u proračun.
Taj okretni moment kod turbobenzinca u odnosu na turbodizelasa vise nije toliko bitan iako ga mos cipat pa i to popravis. To je zato sto su opcenito benzinci zivlji od dizelasa, dizlo motor je sam po sebi inace trom i nemoze zavrtjeti do 6000rpm radi pretjecanja bez saltanja s jos jednom brzinom gore do npr. 100km/h. Recimo dizlu treba 3-4 brzine da dode do 100km/h, dok benzincu samo 2 brzine. Naravno zato su mnogi proizvodaci dizelasu uvalili turbinu pa eto nek i on malo zivne, a da mu maknes turbinu opet bi auto bio brz ko traktor, a jak ko kamion to je ono vizualna usporedba. Po novome i kamioni i autobusi imaju turbodizelske motore da bi mogli pratit promet.
Ali velim ti cim budes uzeo RS model s nabrijanim turbobenzincem nece ti nikako faliti snage !
Probaj zatraziti od autokuce testiranje vozila da se dodatno uvjeris.

Kod VW TSI motora je upitanju motori s direktnim ubrizgavanjem i onda je skuplja ugradnja plina. Cijena je trenutacno oko 10 000kn plus momentalno nije isplatljivo jer uz plin trosi jos 1-1.5L benzina. Tako da se postavlja pitanje isplatljivosti ko ne tuce barem 30 000km/god da cim prije otplati i ide u plus. A ovako npr. s 15 000km/god ja mislim da bi plin otplatio tek nakon 6-7 godina jer i ovako kod klasicnih benzinaca uz ugradu plina od 6000kn i 15 000km/god otplatis tek nakon 3-4 god.

Ak imas para za RS model onda moras imat para i za tankiranje i ja se nebi na tvom mjestu zajebavo se s plinom. Plin ugraduju oni koji nemaju para za tankiranje ili oni koji tuku previse km godisnje pa im se ekonomski vrlo brzo isplati.
DANCI je offline   Reply With Quote