Jel moze netko savjetovati sto da radim...
Stan se nalazi u staroj zgradi iz 1960. god na 5. katu i nigdje nema uzemljenja a mijenjam cijelu struju u stanu.
Otprilike vise neznam kome da vjerujem jer svaki elektricar i ne elektricar govori drukcije.
Znaci jedan kaze, najpametnije ti je spustit uzemljenje kroz prozor do tla . To bas i ne bih radio jer je stan na 5.om katu
Drugi kaze da se spojim na cijevi od vodovoda. I to mi se ne svidja jer sta ako se nesto desi i neko u tom trenu drzi slavinu i strese ga, tako da to otpada.
Zadnja opcija je nulovanje, sto mi se cini najkvalitetnije rijesenje u ovoj situaciji. I cini se da je to po PSu. Pa me zanima da li je nulovanje najprakticnije rijesenje u ovom slucaju?
Planiram koristiti PGP 3x2.5 (za sve uticnice i uredjaje) i 3x1.5 (za svijetla), prije su bili postavljeni PPR kabeli
U stan dolaze 3 faze:
- Jedan kaze da iskoristim samo 2 jer mi netrebaju 3 faze da se to prije sam tak radilo i da se koristi ako bas imas neke jake potrosace, jer ce radi trofazne fidovke biti problem sa razlicitom strujom na svakoj fazi (ili nesto u tom stilu)
te kaze bi cijeli stan bio na jednoj FIDovki a kupaona na posebnoj FIDovki
- Drugi kaze da iskoristim sve 3 faze, jer 3 faze sluze za lakse rasporedjivanje struje (u smislu da onda zice nisu pod tolkim opterecenjem), onda mi treba i trofazna FiDovka (pretpostavljam da i na trofaznoj mogu koristit obicne kablove 3x2.5 i 3x1.5)
Molio bih za koji savjet oko nulovanja i uzemljenja i odredjivanja kolko ce faza ici u stan, a ako netko zna malo vise o nulovanju neka pojasni.
Hvala