Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.06.2015., 06:28   #15241
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Službeno vozilo, odnosno policajac bez upaljene rotacije se u prometu mora ponašati kao i svaki drugi sudionik.

Imaš pravo otvoriti vrata, ali imaš i obavezu otvoriti ih oprezno. Normalno da nije dozvoljeno otvarati vrata dok te netko obilazi ili namjerno otvarati vrata s ciljem izazivanja prometne. Ovo drugo je za zatvor.
A ako ćeš dizat haubu, dolijevat vodu, provjeravat ulje i neznam što sve ne na putu, isto možeš ako baš moraš. Ali mislim da to moraš raditi sa upaljena sva četiri žmigavca i bar 100 metara iza svog vozila moraš staviti trokut.

Ilegalni promet.
Naravno da si dužan pratiti što se događa oko tebe, a pogotovo u koloni. Pretjecanje kolone je zabranjeno, ali prolazak pored kolone koja stoji nije više pretjecanje nego obilaženje, koje je dozvoljeno čak i preko pune linije ako se time ne ugrožava promet iz suprotnog traka. Konkretan primjer: baš sam jutros s autom obišao kolonu kamiona koji na granici čekaju ulazak u RH. Ti bi pretpostavljam čekao 8 sati iza njih? Preko pune linije možeš pretjecati i neka vozila u pokretu, npr. nešto što ide do 30 km/h i ima nazad oznaku sporog vozila. To je kao onaj crveni trokut unutar drugog trokuta s odsječenim vrhovima. Naravno da ga nećeš u zavoju pretjecati, ali ako je cesta pregledna i iz drugog smjera nema nikoga - samo naprijed miško.
Konačno jedan upis koji će svima kojima je to potrebno pojasniti razliku pretjecanja i obilaženja.
Žalosno je čitati toliki gnjev protiv skuteraša, pogotovo onih koji su zapeli u koloni.
Istina je da mnogi voze skuter na isti način kao što su vozili bicikl u parkiću, no to nije razlog za istjerivanje pravde na cesti. Pa kuda bi došli kad bi svakom manjem/slabijem vozilu u prometu, nakon što isti nešto pogriješi, utjerivali strah u kosti guranjem, pomicanjem u desno i cipelarenjem na semaforu.

Uostalom, tko je bio u nekom od većih gradova u Italiji jamačno nije vidio većih kravala u prometu izazvanog skuterima.
Tko nije bio, nek' si jednom priušti Genovu ili Firenzu pa bu videl kaj je skuteraj. Na trenutke mi se činilo da će voziti ko Bart Simpson na ulazu u garažu...

ps. nisam skuteraš, vozil sam bus i nastojao paziti na manja i slabija vozila.