Crypto
Što se IPS glowa tiče, štima, na mom Sharpu 37 je prisutan ali tek od 45 ili više stupnjeva kuta gledanja što je po meni situacija iz koje će vrlo mali broj ljudi gledati TV.
Također glow je vidljiv tek na udaljenosti od jedan metar i manje. Isto tako, TV je star 3 godine, pa računam da na novijim modelima su to možda i smanjili.
Moj Sharp je čisti IPS, dakle ne AH niti IGZO pa špekuliram da je glow na ovima manje izražen.
Imao sam prilike gledati Panasonic seriju 650 (koja je doduše prilično skupa) pa za nju mogu reći da je glow duplo manje prisutan nego kod mog Sharpa.
Kakogod, znam samo da se MVA i varijacije na nju nikako ne mogu nositi u kutevima gledanja naspram IPS ili IGZO tehnologija.
Oko dubine crne ili same brzine matrice, MVA je tu malo bolji, ali razlika postaje primjetna tek kada se gleda materijal visoke izvorne kvalitete (FHD koji je "čisto" kodiran).
Prilikom gledanja "običnog" materijala (FTA, MaxTV, Bnet pa čak i kojekakvih prljavo kodiranih MKV,mp4,avi itd.) razlika u dubini crne ili brzini matrice je obzirom na emitiranu kvalitetu zanemariva.
Također, potrebno je uzeti u razmatranje klasu cijene ciljanih uređaja; mislim da nije fer uspoređivati sMVA od 6000 Kn sa IPS od 4000 Kn (ili vice versa), naravno iste dijagonale.