neo-st, pa šta ti dobiješ sa ups-om na lokaciji sa manjim naponom, osim što isprazniš bateriju?
možeš li naštelati ups da se pali na nekom još manjem naponu, pod uslovom da uređaji spojeni (tv i ostalo) to podnose.
imagine, bolji ti je taj apc od novog kineskog...nakon što sam malo gledo kakvim se strujama tu (u kineskim ups-ovima) pune baterije, ne znam kako tu baterija ima šansu da dulje radi, bez obzira koje je kvalitete...tj. bolje da je csb nego najjeftinija kineska.
čovjek bi pomislio da namjerno fušaju, ali ne bi bilo čudo nit da ne znaju šta rade...
Citiraj:
Autor Nikky
U vezi napajanja ADB - a, pročitaj šta piše na njegovom adapteru (napon, struja i jeli ac ili dc) pa napiši ovdje,
sada je "moderno" koristiti ove male switching ispravljače ali takvi su osjetljivi na promjene i oscilacije napona,
probaj naći (eventualno napraviti) ispravljač starinske izvedbe sa transformatorom i stabilizatorom. Štos je šta jesu / može ih se tako napraviti da "podnose" kratke oscilacije i prekide.
|
ne, starinski linearni adapteri će biti osjetljiviji na promjene ulaznog napona, veći napon unutra, veći vanka itd.
isto tako bolje će prenijeti strujne udare od prenapona po pitanju groma itd.
ali kad imaš kineski mali smps, i imaš kineski ups koji vjerovatno laže da daje čisti sinus na izlazu (bilo bi zanimljivo bacit oko osciloskopom...), onda to nije čudo....
kao prvo bi bilo zanimljivo vidit kolko volti na izlazu daje ispravljač kad ga pogoni ups...
moji siemens modemi su uredno radili "bez struje" tj. s apc starog ups-a, znači vjerovatno će ti raditi s ispravljačima od takvih modema...bolje onaj noviji switching nego onaj stariji (i teži) linearni...
(naravno, ne garantiram ništa, pošto imaš kineski (cyberpower) ups..ja bih, kako rekoh, rađe i polovni il manji apc nego to...)
btw. prenaponska zaštita nema neku vezu sa ups-om, jer su u ups-ovima il nikavi ili puno slabiji MOV-ovi nego u zaštitnim letvama (apc/belkin letvama). to su 2 odvojene stvari.
ako ti uređaji pregaraju za nevremena vjerovatno te zeza prenapon. i tu ti ups neće pomoć.
a neće ni prenaponska letva ako ne dolazi uzemljenje u utičnicu, jer time prenapon se nema gdje odvest...pa opet završi gdje ne treba, tj. u uređajima...
prezime
Citiraj:
FYI, i svi kompjutori imaju switching napajanja, pa svejedno uredno suradjuju s UPS-ima
|
da, pogotovo kad imaš određene vrste a-pfc napajanja i neke malo starije apc-ove koji daju modificirani square....to je stvarno "uredna" suradnja di prvo odlaze releji na apc-u... hehe..
Citiraj:
ADB ima switching adapter u kojem je naravno i ispravljac, a mjesta za neku postenu stabilizaciju istosmjernog napona ni mrvice...
|
stabilizacija se vrši samim načinom rada smps-a tj. visoka frekv. preklapanja napona, i naravno štogod kondenzatora na izlazu...
ali koji može biti manji nego bi za iste performanse trebo bit onaj u linearnom ispravljaču.
što naravno ne znači da većina ovih malih kineskih smps ispravljača išta valja.
ono....čovjek je sretan ako ne stvara tonu smetnji na strujnoj mreži...