Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.04.2015., 22:43   #14558
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor kasko Pregled postova
Mislio je na ubrizgavanje plina, plin ide u usisnu granu a manje dizela ide u cilndar, na taj nacin radi dizelsko plinski motori. Koriste se u busevima po ZG-u

Na to sam mislio, samo.mi se nije dalo u detalje

Lowrider je na prosloj stranici ukratko napisao o cemu jerijec sa snagom. Zapravo se tu ne dobivaju neki bolesni konji ako se dobro sjecam, vec bolje sagorijevanje (kod dizela inace sagorijeva oko 85% goriva, s plinom oko 98%, pa je osim ustede i ekoloski dobra opcija. Jest da auto ima vise snage, ide brze, manje trosi, ali ne bih rekao da su to brojke vece od 10-20%, ako i toliko. Ovisi od auta i motora, ali tesko da je vise, iako nisam to citao u detalje.

Medjutim, nije to klasicna plinska instalacija kao na benzincu, jer bi za takvu trebalo napraviti ogroman broj preinaka na motoru sto bi jednostavno bilo preskupo. Jeftinije bi bilo zamijeniti motor benzinskim pa onda stavit plin.

U gore spomenutoj varijanti plin se dodaje kroz usisnu granu u smjesu i auto zapravo i dalje ide na naftu, uz dodatak plina i trosi manje nafte.

usteda nije kao kod benzinca, vec negdje oko 20% pa zbog toga nije bas isplativo. Osim spomenutim autobusima koji rade ogromne kilometraze preko 100 k km godisnje i na racun toga imaju solidnu ustedu. CNG daje manje snage u odnosu na LPG, ali u odnosu na dizel ne bi smjelo biti znacajnog pada snage u ovakvoj varijanti.