View Single Post
Staro 04.04.2015., 18:55   #106
Perestrojka
CNE @ Verne global DC
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 493
Pa eto, stigao mi i DDC PWM PCB iz www.DIYINHK.com

( http://www.diyinhk.com/shop/ddc-pump...ed-mcp355.html )

Uzeo sam ga iz razloga posto stvarno nema potrebe, zasad.., za pumpin rad na max okretajima 0/24, a i valja iskoristiti AI od ploce da kontrolira sto vise stvari u kompu.

Pa ajmo redom

PWM Control PCB sa plavim diodama:







Ispraznio sam sistem i ajmo, pumpa je izvadjena te spremna za upgrade






Novi PCB je nesto manji od starog, o tome malo kasnije.




Stari PCB izvadjen i odspojen od statora.




Zavojnica statora




Old VS New





Jasno mozemo vidjeti koliko je tehnologija napredovala u 10tak godina, ovaj manji cip sa novog PCBa i par dioda u tandemu sa njim zamjenjuju kompletnu vojsku drivera, controlera i poluvodica sa starog PCBa.

Takodjer, novi PCB je za razliku od starog napravljen na cetveroslojnoj plocici, dok je stari napravljen u nesto jednostavnijoj tehnici izrade dvostranih PCBa. Mislim da je ovo veliki napredak sto se tice same logike i PCBa pumpe, posto na novoj plocici kontroler moze isporuciti vise struje putem samih vodova, dok su vodovi sa stare plocice limitirali kolicinu strojue koja se isporucuje na zavojnice. Naime kad bi ljudi stavili ovu pumpu u jako restriktivan loop, logika bi preko svoje feedback senzorike pustila vise struje na sam stator, da kompenzira pad okretaja rotora, sto je i dovelo do izgaranja PCB-a.

U tom upgrade kitu dolaze i 4 plave LED sa 2 SMD otpornika, posto nemam clear top za pumpu, a i plava boja u kucistu mi vuce na na neukus / redneck style projekte, odlucio sam ne montirati ih na PCB.



R2 i R3 su lokacije za te otpornike, a D1,D2,D3 & D4 su lokacije gdje se leme diode ukoliko zelite osvjetljenje top-a.




Kontakti na PCB-u "fercinani" za lakse spajanje zica.






Stator je morao van zbog olaksavanja kasnijeg posla i odradjivanja kvalitetnijih spojeva sa dodatnim zicama.




Znaci sveukupno 6 zavojnica, po 2 zice na zavojnicu. Koristene su crno / crvene zice zbog lakseg i tocnijeg spajanja na PCB.




Priprema je 90% posla, pa je valjalo zice skratiti, oguliti i "fercinati" za lakse spajanje.




"Nadostukane" zice na zice statora.







Spojevi su izolirani bijelim lakom za nokte, posto mi je to bilo dostupno u trenutku odradjivanja upgrade-a ( ty stara )

* Na zalost nisam uslikao spoj PCB-a sa zicama jer sam jedva cekao ubacit bestiju u loop i isprobat kak sljaka ; al cu ih okacit kod finalnog ciscenja sistema prije zavrsetka projekta. *

Kablovi su morali u sleeve, jer jednostavno.. morali su U crnom sleeve-u se skrivaju 12 i GND zice koje idu direktiva na molex, dok u bijelom sleeve-u imamo Tach ( RPM ) i Signal ( PWM ) zice koje vode do 4-pin konektora, koji pak se steka u plocu.







Nakon ubacaja pumpe u sistem i prvog paljenja, navala WOW efekta.

Nestao je pocetni delay kod paljenja pumpe ( 3 sec ), sa novim PCBom pumpa se pali instant po paljenju napajanja.

Takodjer snaga same pumpe, stvar je jednostavno pozivcanila, feedback kontrola i kompenzacija koju ima je apsolutno preodlicna, bez obzira na vrstu i kolicinu opterecenja, pumpa zadrzava zadani RPM.

Bez spajanja na 4pin header, radi na max. okretajima, dok preko 4-pina dobija ono sto se trazi - PWM kontrolu.


Ok ok, ajmo sad na neke rezultate nakon ovog svega.


Pumpa vise nije samovoljna, vec je dobila kontrolu od strane Thermal Radar-a



Trenutno ju drzim na nekih 850RPM-a



Povezao sam CPU senzor koji ocitava temperaturu sa kontrolom headera koji upravlja pumpom i slozio meni prihvatljivu krivulju kontrole.




Temperaturna razlika izmedju 850 i 3900 RPM-a je cca 2 stupnja u Idle-u i cca 4 u full loadu. Uz jos nesto podesavanja krivulje mislim da cu nac prihvatljivu sredinu i dobar omjer buke / performansi.

ALI razlika u buci izmedju 850 i 3900 okretaja je preyebena. IMHO ovo je vrijedilo dodatnih 200tinjak kn + 2 sata "posla" ( posao je pod navodnicima jer takve stvari radim s gustom )

Zadnje izmijenjeno od: Perestrojka. 05.04.2015. u 15:44.
Perestrojka je offline   Reply With Quote