Citiraj:
Originally posted by spyder
Ali meni i dalje nije jasno zakaj je sranje ??? Zato sto podrzava SD i DDR memoriju ???? Objasni zasto je po tome sranje, ili je to ono čula, rekla, kazala
|
Ne, to je ono vidio, probao, povračao. Te ploče sa obije memorije su BILE prijelazna faza za one koji si ne mogu priuštiti kupovinu ploče i memorije. Sam sam to riješio elegantno. Pričekao sam da skupim lovu za sve i kupio. Kada na takvu ploču staviš i DDR, ona sporije radi. To se da izmjeriti. Isprobano.
VIA nikada nije imala dobar chipset osim za AMD (i to jedini 133A). Za P4 su im chipseti više nego jadni. Sporost i rušenje zagarantirani. Isprobano.
Nova grfička će ti donijeti sigurno dobro ubrzanje, ali bi ta grafička na mojoj ploči donijela daleko više. Moguće je i kršenje sa onom on-board bez obzira iskljućiš li je ili ne. Isprobano.
Celeronče je sigurno loš i nedovršen proizvod. Jadne su njegove karakteristike uspoređujući sa tulcem. L2 doista puno znaći u cjeloj toj priči iako nije sve. Isprobano.
Osim tih tehničkih detalja, postoji ono što se naziva brand name. Tu spada završna obrada, kvaliteta materijala, završno ispitivanje, tehnička podrška. Sve to jako utjeće na cijenu. Sigurno si čuo ljude koji će radije kupiti starog Golfa nego novog Yuga. Kod informatičkih komponenti je odluka još jednostavnija jer stvar radi ili ne radi. Nema puštanja ulja i dodavanja aditiva dok se stvar ne proda. Niti jedan moja stara ploča koju sam prodao drugima još nije krepala. Ima ih u pogonu jako puno i sve su Abit. Znam neke ljude koji je jednostavno neće prodati jer im predobro služe. Isprobano.
Onda ti dođe na red i arhitektura same ploče. Ona ti omogućava stabilni rad, zaštitu od loših napona, kompatibilnost, proširivost (ne odnosi se na broj utora). To negdje bi trebalo spomenuti i BIOS koji može biti dobro ili loše izrađen. U njemu bi se trebalo moći podesiti jako puno parametara vezanih uz specifične komponente. Tako dobijaš podršku za ono što će tek doći jer proizvođač daje garanciju budućnosti na osnovi svojih saznanja o specifikaciji budućeg hardwarea. Isprobano.
Sada se zapitaj koliko si probao različitih vrsta hardwarea. Ja se bavim time jako dugo i probao sam prošlost, pored noge ni je sadašnjost a iza leđa na polici čeka na ugradnju budućnost. Ugrađivao sam do sada sve procesore koji su se dali ugraditi (za PC). Tu bi se našlo i procesora koje večina ovdje nije niti vidjela). Pa onda prigodni drugi materijal. Isprobano.
I nemoj bacati lovu na grafičku sa 128 Mb RAMA jer ti još dugo to neće biti potrebno. Kada ti bude potrebno taj će GPU biti davna prošlost. 64 Mb je i više nego dovoljno.