Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.04.2015., 20:22   #14491
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor burmuz Pregled postova
Ok a što sa autima kojima doslovno šiklja crni dim iz auspuha? Ima ih ko šodera na cestama. Zašto netko te stare krame pušta na tehničkom. Ne može me nitko uvjeriti da jedna fiesta btw s katalozatorom ima manji CO2 ispuh od mercedesa starog 30 godina koji vozi na lož ulje ili čega ja znam, iza kojeg btw moraš zatvarati ventilaciju.
Apsulutno sam ZA da norme budu iste za sve i treba paziti na ekologiju ali da budu pravila ista za sve. Tko kaže da jesu, laže, ne zna ili se pravi glup.
Čađare aka dizeli su priča za sebe. Ja iz osobnih (ekološke i zdravstvene pobude) razloga ne volim i ne vozim te cirkuse.
Da te samo uputim, daleko ti je štetniji moderniji dizel kod kojeg niti ne vidiš kakve sve kemije izlaze kroz ispuh, nego merc iz 85e koji dimi malo plavo jer nema uljne karike pa malo crno jer mu je bošpumpu zadnji put reparirao đuro u garaži u trnovitičkom popovcu Samo što je to gadno za vidit. No da, slažem se, to svejedno ne bi trebalo prolaziti na tehničkom, no odgovor zašto prolazi dobit ćeš u nastavku.
Kažeš da su pravila ista za sve? Nisu i ne mogu biti, prolaznost na ekotestu uvjetuje proizvođač automobila koji je točno za taj motor propisao ekonormu koju mora zadovoljavati, tako da recimo ta 190ka iz 85e smije imati max zacrnjenje od 3, a recimo škoda tdi iz 2005e, dakle 20g kasnije, smije imati max 0.80. Tako da je kudikamo lakše ovome na 190ki poštelat bošpumpu i dobit ga ispod 3, nego ovome na škodi nakon 10g vožnje promijenit x stvari koje koštaju ko i taj 190d da bi dobio ispravan auto koji može proći ekotest.
Pravila su tu i pravila se poštuju, samo je problem još onih 10ak% stpa u hr gdje takve krame mogu proći, no i tome će doći kraj lagano.
Btw, na fiesti se mjeri co2, kojem je max dozvoljen za tu godinu 0.50, a na mercu dizelu postotak čestica čađe u ispuhu, aka zacrnjenje, koje je 2.5 ili 3 za merca starog 30ak g.
Ovo zadnje uvredljivo pisanje ti nije trebalo, malo smanji kompresiju jer za razliku od tebe ja se tim poslom bavim 17 godina a stari je u mehanici 40 godina tak da su mi jasne neke stvari, a opet, banana država nije kriva što postoji još (na sreću vrlo malo) korumpiranih stp-a u državi gdje se takve stvari toleriraju