Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.03.2015., 19:59   #14251
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Momir Pregled postova
Iskreno neznam jeli ispravan ili ne, vjerujem da je pošteno zaštopan več sam po sebi.
A blokirao bih ga jer po pričama više škodi nego što pomaže, pa reko zašte ne.
Ali vidim stvarno svakakvih iskustava.
Za EKO test čitam da se gleda stupanj zacrnjenja, znači tu bi trebali padati oni koji troše više ulja nego goriva, a i oni koji nemaju dovoljno svježeg zraka u cilindru (EGR zaštopan u otvorenom položaju, pušta ispušne plinove nazad u cilindar), pa ostaje dosta nesagorenog goriva

Pa u večini slučajeva ako se samo blokira dovod ispušnih plinova na njega, a sve ostalo ostane u autu netaknuto (elektronika i/ili vacuum koji upravlja s njim) nece ni javljati grešku u obliku lampice

Znaci veliš ostalo je normalno, koji motor je u pitanju?
Probaj ga dat prvo očistit, možda je samo zaštopan pa će onda radit bolje.
Čišćenje EGRa i ispušne grane se može obavit za cca 300 kn. A možeš probat i sam.

E sad skinut ili ne skinut je dvojba koju treba dobro promislit. Neki nakon toga nemaju nikakvih problema a neki još i više, ovisno o modelu auta i EGR-a...

EGR je u autu primarno zbog smanjenja emisije štetnih plinova na način da motor jede vlastita govna - recirkulacija ispušnih plinova.

Ali, ima tu i drugih stvari:
Recirkulacijom plinova motor se prije zagrije, kraći hladni start. To pak znači manje ''trošenje'' motora, bolji rad, trajnost, pa i manju potrošnju.

ECU je programiran za rad s EGRom i skidanje istog može tu gadno poremetiti stvari. Količina O2, senzor O2, maf senzor, mogu davati popgrešna očitanja i krive informcije šibat u ECU, poremetit omjer i sl... Također na nekim modelima turbo bude puno glasniji i pod većim opterećenjem nakon micanja EGR-a. Potencijalno paljenje lampica, engine check, safe mode...

Štoviše, mislim čak da na novijim modelima niti nije moguće skidanje EGRa bez posljedica zbog njegove integracije sa ostalim dijelovima i ECUom.

Dobro se raspitat za pojedini model pa onda odlučit. Ja se nisam odlučio blokirat, u dobrom je stanju, potrošnja i rad auta ok, a čišćenje 1 godišnje nije preskupo.